Search
Close this search box.
PROMOCIJA MONOGRAFIJE
Broj pregleda

Timacum Maius – U svetlu novih otkrića

Podeli sa prijateljima:

U sredu, 30. septembra, u Centru za kulturu u Svrljigu, sa početkom od 20 časova, o novim rezultatima arheoloških istraživanja na lokalitetu ”Timacum Maius”, i o značajnoj naučnoj monografiji govoriće: Slaviša Milivojević, prof. dr Vladimir P. Petrović i dr Vojislav Filipović.

TIMACUM-MAIUS

Već deset godina zaredom ekipa Balkanološkog instituta SANU i Centra za turizam, kulturu i sport iz Svrljiga u saradnji sa Institutom Ausonius, Univerziteta Bordeaux III iz Francuske istražuju ostatke rimskog naselja Timacum Maius kod Niševca.

Tokom 2014 i 2015. godine pronađeni su natpisi na opekama vojne jedinice Prve kohorte Krićana (I Cohors Cretum) koji svedoče o ranoj vojnoj istoriji čitave oblasti i o hronologiji Timakum Majusa.

TIMACUM MAIUS – U SVETLU NOVIH OTKRIĆA I PROMOCIJA MONOGRAFIJE RATIARIA SEMPER FLOREAT (autori Vladimir P. Petrović, Vojislav Filipović i Krassimira Luka)

Jedan komentar

  1. Aman ljudi iz opštinske uprave, koliko godina treba da su vam na teritoriji ove opštine prisutni predstavnici instituta iz Univerziteta Bordo III pa da se uspostavi projektna saradnja Kancelarije za mlade iz Svrljiga sa tamošnjom organizacijom mladih koja bi imala interes da pošalje svoje članove u Svrljig i Niš, kako bi se upoznali sa lepotama arheoloških i drugih dostignuća na tim prostorima, ali i svim drugim lepotama koje mogu da se vide i osete. Stvarno se čudim koliko ste inertni i ne koristite mogućnosti koje su vam date prisutnošću francuskih stručnjaka na arheološkom lokalitetu kod sela Niševac. Pa za takve stvari neki bi dao i poslednju paru samo da ima na svojoj teritoriji, a vi to imate i nekoristite!!!!. Stvarno ste čudni ljudi,a sa druge strane dajete majkama po 5.000RSD kao podsticaj za rast nataliteta. Gde će ta deca da pobegnu, ako ne uspeju da svoj život osmisle na izvorima novca kao što je veliki broj turista koji će doći da obidju Niševac, pre nego što se tri dana posvete tulumu na Belmužijadi ili Janijadi. Kako se ni jedna ekipa na Vidovdanskom fudbalskom turniru nije inspirisala imenom Krićanske kohorte pa da rasturi sve ostale i zbog tog imena i adekvatne opreme – eto inspiracije za mlade fudbalere ali i poslovne ljude iz Svrljiga i okolnih mesta. Živeo Svrljig!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine