Search
Close this search box.
RAD, RAD i SAMO RAD
Broj pregleda

Unapređenje infrastrukture – preduslov za bolji razvitak

Podeli sa prijateljima:

Pored velikih izdvajanja koje opština Svrljig ulaže direktno kroz davanje subvencija u razvoj poljoprivrede, već 12 godina radi na revitalizaciji i obnavljanju naših sela, a sve zahvaljujući odborničkoj grupi Ujedinjene seljačke stranke koja je na čelu sa Milijom Miletićem u lokalnom parlamentu donela niz odluka u tom cilju.

Milija Miletic

Do 2004. godine izdvajanja iz lokalnog budžeta za razvoj poljoprivrede bila su svega 600.000 hiljada a ni ulaganja u infrastrukturu nisu bila veća.

Dolaskom Ujedinjene seljačke stranke doneta je odluka o pokretanju akcije ”Dinar na dva dinara” gde na svaki dinar koji sakupi mesna zajednica opština daje dva za rešavanje nabitnijih infrastrukturnih problema mesne zajednice.

Godinama ta akcija je dobila oblik ”Dinar na četiri dinara” a u 2016. godini sprovodi se akcija ”Dinar na na pet dinara”.

Do 2015. godine i uvođenja programskog budžeta svaka mesna zajednica je imala po 400.000 dinara za radove koji se ne finasiraju iz akcije ili iz sredstava opštine.

IZ OVAKVIH SREDSTAVA URAĐENO JE SLEDEĆE:

  • Asfaltiranje i tamponiranje prilaznih puteva do sledećih sela: Plužina, Izvor, Beloinje, Okruglica, Galibabinac, Lozan, Kopajkošara,
  • Urađen je prilazni put do manastira Sveti arhangel Gavrilo u Pirkovcu
  • Renoviran manastir Sveti arhangel Gavrilo u Pirkovcu i izgrađen konak,
  • Asfaltiranje i tamponiranje puteva u svim selima opštine Svrljig
  • Izgrađena su igrališta za decu u Lalincu, Beloinju, Drajincu, Crnoljevici,
  • Renovirane školske zgrade u selu Drajinac, Niševac, Guševac i nabavljena kompijuterska oprema,
  • Rekonstruisani su objekti mesnih kancelarija i ambulanti u Crnoljevici, Drajincu, Plužini, Lalincu, Galibabincu, Okruglici, Izvoru, Grbavču, Lukovu,
  • Selu Prekonoga je obezbeđena prostorija za rad mesne zajednice,
  • Rekonstrukcijom vodovoda u selu Niševac i Galibabinac rešeni su problemi vodosnabdevanja u ovim selima,
  • Urađena je kaptaža u selu Radmirovac,
  • Asfaltiran je put do bazena u selu Popšica,
  • Postavljeni mobilijeri za decu,
  • Uloženo je u seoske crkve u selima: Beloinje, Ribare, Lalinac, Grbavče, Drajinac, Manojlica, Crnoljevica,
  • U selu Labukovo podignut je manastir.
  • Proširena je nisko naponska mreža u Burdimu, Niševcu, Perišu,
  • Prosecanjem i izgradnjom puta Labukovo-Radenkovac povezane su opština Svrljig i Sokobanja,
  • Postavljena rasveta na solarni pogon na Gramadi,
  • Urađene česme, nadsteršnice i solarno osvetljenje na regionalnom putu Svrljig-Lalinac, Svrljig-Guševac, kao i u selu Galibabinac,
  • Sređeni su platoi u centru sela Prekonoga, Drajinac,
  • Urađeno stepenište i ograda na Prekonoškoj pećini i pećini Samar u Kopajkošari.

Opština Svrljg je sa nemačkom nevladinom organizacijom GIZ i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine uspešno završilo projekat komasacije u salu Plužina na površini oko 313 hektara i imajući u vidu da smo u pilot projektu bili najuspešniji u narednom periodu nas očekuje finansiranje i nastavak komasacije.

POVEZIVANJE SA KOMŠIJAMA

U narednom periodu je planirano povezivanje opštine Svrljig i grada Niša izgradnjom puta Kopajkošara-Kamenički vis,a sa opštinom Knjaževac izgradnjom puta Galibabinac-Beli potok, Lukovo-Muči baba i Palilula-Svrljiška Topla.

Ulaganjima u bazen u selu Popšica omogućila bi se meštanima dobra osnova za bavljenje seoskim turizmom, kao i investicijama u smislu sređivanja prilaznih puteva i osvetljenja u Prekonoškoj pećini i pećini Samar.

SVI PUTEVI POVEZANI

U 2015. godini završen je projekat za rekonstrikciju svih lokalnih puteva koji povezuju selo sa magistralnim ili regionalnim putem i u narednom periodu se očekuje njegova realizacija. Radi se o putevima Svrljig-Popšica, Gramada- Grbavče, Izvor-Burdimo-Tijovac, Guševac-Lukovo, Tranadfilova vodenica-Manojlica, Vlahovo raskrsnica-Vlahovo selo, Dobrič-Manojlica, Okolište-Guševac, Izvor selo-Izvor reka, Izvor reka koji se povezuje sa magistralnim putem.

2 Komentara

  1. Bravo,bravo tako se to radi i misli za svoje gradjane i svoju decu koja treba da ostanu tu da žive i rade.Svaka čast Miliji i Jeleni Vi ste pokazali svim predhodnim garniturama vlasti kako se odgovorno i domaćinski vodi svoja opština .Gradjani to prepoznaju i nagradiće to glasovima na predstojećim izborima i zaokružiti 1 na obe liste za Srbiju i Svrljig.
    Živeli!

  2. otvorite neku firmu, gde su jtalijani ,nemci ,nasi nema nista dok ne otvorite neku fabriku gde bi se mladi kad zaposlili.dzabe vam novci moji sinovci rece djorje balasevic a to vazi i za vas.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano