Search
Close this search box.
Broj pregleda

Miletić: Izjednačiti proces umatičenja domaćih životinja u Vojvodini i jugoistočnoj Srbiji

Podeli sa prijateljima:

Narodni poslanik i predsednik Ujedinjene seljačke stranke juče je sazvao konferenciju za novinare kako bi pokrenuo akciju koja ima za cilj da izjednači uslove, odnosno proces umatičenja grla stoke u Vojvodini i na prostoru jugoistočne Srbije.

Miletic Milja

Konkretno misli se na umatičenje domaćih životinja, krava, ovaca i koza.

Naime, stočari u ovom delu Srbije, na jugoistoku, imaju pravo da kod Minstarstva poljoprivrede konkurišu za sredstva u visini od 25.000 dinara po umatičenom grlu tek onda kada tele dobije HB broj, nakon procesa koji traje čak 5 godina, dok je taj proces u Vojvodini drugačiji, i tamošnji stočari dobijaju pravo na ostvarivanje subvencija odmah nakon dobijanja RB broja, odnosno nakon nešto više od godinu i po dana.

Našem stočaru potrebno je minimum pet godina da bi umatičio jedno grlo, konkretno kada su u pitanju krupna grla, odnosno goveda, dok je za manja grla poput ovce i koze potrebno tri godine da bi se izvršio proces umatičenja.

Za razliku od takvog sistema u Srbiji gde je nadležan Institut za stočarstvo Zemun, u Vojvodini gde je nadležan Departman za stočarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu to se drugačije i znatno bolje radi, a sve u korist i prilog tamošnjim stočarima.

U Vojvodini postoji odluka, koju prihvata i Departman za stočarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu da grlo koje treba da se umatiči ulazi u proceduru mnogo ranije, konkretno dva ciklusa ranije, naglašava Miletić.

To znači sledeće, kada su u pitanju ovce i goveda u Vojvodini: 

Da bi se umatičilo jedno grlo stoke potrebno je da krava bude osemenjena, da se znaju najmanje tri prethodne generacije bika, odnosno oca, potom se to žensko tele oteli i da dobije žensko tele. To oteljeno tele mora da stasa i bude polno zrelo, a onda kada se osemeni i oteli ta junica, to grlo dobija RB broj i to grlo u Vojvodini već ulazi u postupak za konkurisanje, kojem se obezbeđuju sredstva od Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 25.000 dinara.

U jugoistočnoj Srbiji je taj proces drugačiji.

Žensko tele mora biti dobijeno od majke i oca kojima se znaju tri generacije unazad, potom to oteljeno tele mora biti polno zrelo, nakon osemenjavanja mora i to tele dobiti žensko tele, a potom to oteljeno tele čeka se da stasa, da prođe određeni ciklus kako bi bilo polno zrelo i tek kada se to žensko grlo oteli i dobije žensko tele, to grlo dobija HB broj i to grlo ulazi u postupak da može konkurisati za kvalitetna priplodna grla, odnosno za umatičena grla  gde se dobija 25.000 dinara.


Konkretno, da bi se grlo umatičilo u Srbiji je potrebno da prođe određeni period, minimum 5 godina, dok u Vojvodini stočari za svoja grla dobijaju naknadu već za godinu i po dana.

Mišljenja sam da Institut za stočarstvo u Zemunu mora da ispoštuje i ovaj deo Srbije i da prihvati da sa RB brojem može da se konkuriše, a po Pravilniku i Zakonu o stočarstvu to može, kaže Miletić.

Na ovaj način veliki broj stočara ima mogućnost da dobije više sredstava i da na taj način dobiju veći broj umatičenih grla. Po mojim saznanjima imamo gazdinstva koja imaju preko 20 ovaca, 2-3 grla krupne stoke i imaju RB broj, ne dobijaju subvencije, a da smo u Vojvodini ti stočari bi imali prava na subvenciju od 25.000 dinara, dok ovde moraju da čekaju 5 godine za ta sredstva, dodaje Miletić.

On ističe da ukoliko ovakav predlog ne može da se prihvati na celoj teritoriji Srbije, bar da se usvoji za područja koja su brdsko-planinskog tipa.

Jedan komentar

  1. To i jesta jedan od kljucnih problema, ali me brine da Miletic nema toliku politicku snagu da moze da pokrene bilo kakvu promenu koja bi svakako bila od koristi najpre ljudima sa nasih podrucja. U Parlamentu je potrebno jos predstavnika seljaka.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Upis dece

Upis u predškolsku ustanovu “Poletarac” 2024/2025

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano