Search
Close this search box.
Jedini iz naše opštine
Broj pregleda

Miletić se sastao sa akademikom iz Svrljiga

Podeli sa prijateljima:

Protekle nedelje u Beogradu u prostorijama SANU sastali su se narodni poslanik Milija Miletić i Ljubinko Radenković srpski je filolog, etnolingvista, folklorista, istoričar književnosti i etnolog, jedini akademik iz svrljiške opštine, rodom iz Plužine. 

Ljubinko Radenković i Milija Miletić, foto: M.M.
Ljubinko Radenković i Milija Miletić, foto: M.M.

Miletić je sa Radenkovićem razgovarao o Svrljigu, svrljiškom kraju i idejama za budućnost, ali i o rodnom selu akademika i narodnog poslanika.

Ljubinko Radenković je rođen u Plužini kod Svrljiga, 1951. godine. Osnovnu školu završio je u Svrljigu, gimnaziju i Višu pedagošku školu (Grupa za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost) u Nišu, 1972. Studirao je srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je i diplomirao 1974. Postdiplomske studije završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu gde je i odbranio magistarski rad 1978. godine. Studirao je i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je i odbranio doktorsku disertaciju Narodna bajanja kod Južnih Slovena (1990).

Od 1976. do 2016. godine Radenković je referatima i saopštenjima učestvovao na 91 naučnom skupu, od čega je 40 održano u naučnim institucijama ili univerzitetima 11 evropskih država (Rusija, Francuska, Nemačka, Poljska, Bugarska, Ukrajina, Slovačka, Slovenija, Makedonija, Belorusija, Austrija). Organizator je 10 naučnih skupova od kojih su 4 međunarodna.

Osim predavanja na svim državnim univerzitetima Srbije, po pozivu, kao gost-profesor održao je predavanja na univerzitetima u Poljskoj (Varšava, Lublin, Poznanj), Francuskoj (Sorbona 4, Pariz), Austriji (Institut slavistike, Beč), Rusiji (MGU i RGGU, Moskva; Baltički univerzitet, Kalinjingrad), Sloveniji (Filozofski fakultet, Ljubljana), Ukrajini (Institut za etnologiju i folkloristiku, Kijev) i Italiji (Udine).

Opširniju biografiju Ljubinka Radenkovića pogledajte na sajtu slobodne enciklopedije ,,Wikipedia” na OVOM LINKU.

REČ VIŠE O LJUBINKU RADENKOVIĆU NA SAJTU SANU: https://www.sanu.ac.rs/clan/ljubinko-radenkovic/

U narednim nedeljama Ljubinko Radenković će posetiti svoje rodno selo i Svrljg.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano