Search
Close this search box.
Korona
Broj pregleda

Lončar sa patrijarhom: Poštovati mere i tokom slava

Podeli sa prijateljima:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i patrijarh SPC Irinej pozvali su danas građne da se i u narednom periodu, prilikom krsnih slava, pridržavaju svih protivepidemijskih mera u cilju ocuvanja javnog zdravlja i proslave ih tako da ne ugroze zdravlje i živote svojih najbližih.

Lovačka slava, foto: M. Miladinović
Lovačka slava, foto: M. Miladinović

Lončar i patrijarh Irinej razgovarali su danas u Patrijaršiji, a sastanku je prisustvovao i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, Lončar je patrijarha upoznao sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u zemlji, kao i pripremljenosti zdravstvenog sistema na novi pik korona virusa.

Ministar je istakao da će zdravstveni radnici i ovoga puta učiniti sve da očuvaju zdravlje građana, ali da je neophodno da se poštuju mere kako bi se epidemija držala pod kontrolom.

Patrijar Irinej je rekao da SPC i Ministarstvo zdravlja imaju isti cilj – zdravlje i dobrobit građana, koje je pozvao na solidarnost i jedinstvo.

Krsne slave su dogadaji koji simbolišu našu duhovnost, baštine tradiciju, okupljaju i čuvaju porodice, a danas, u vremenu epidemije, imaju i poseban značaj, jer načinom na koji se proslavljaju i obeležavaju direktno utiču na očuvanje javnog zdravlja.

U skladu sa tim, patrijarh Irinej i ministar zdravlja pozvali su građane da se u svakoj situaciji pridržavaju protivepidemioloških mera, a da krsne slave proslave na način kojim neće ugroziti zdravlje i živote svojih najbližih.

“Jer, slava je bogoslužbeni čin i radosno molitveno okupljanje, a ne povod za neumerenost ili, u sadašnjim uslovima, za okupljanje mnogih ljudi u zatvorenoj prostoriji nevelikih razmera”, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano