Search
Close this search box.
Vremeplov
Broj pregleda

Svrljižani na izgradnji auto-puta “Bratstvo-Jedinstvo” 1961.godine

Podeli sa prijateljima:

Omladinske radne akcije su nastale još u toku NOB-a, a naročito su bile popularne nakon završetka drugog svetskog rata i imale su za cilj da obnove i izgrade privredu, infrastrukturu, naučne, sportske, kulturne i zabavne objekte u Jugoslaviji. Svrljižani su učestvovali u drugoj fazi izgradnje auto-puta ‚‚Bratstvo-Jedinstvo‚‚ 1961.godine .

Radna akcija Svrljizan i
Svrljižani 1961. godine grade deonicu Niš-Grdelica-Skoplje

Deonicu auto-puta Grdelica – Skoplje 1961. godine u ukupnoj dužini od 138 km gradilo je 46.699 omladinaca. U Grdeličkoj klisuri, u takozvanom naselju Palojce meseca aprila i maja daleke 1961.godine, nalazila se svrljiško-aleksinačka omladinska radna brigada pod nazivom ‚‚Dušan Trivunac-Dragoš‚‚. Brigada je bila sačinjena od 120 tadašnjih brigadira, od kojih je 60 bilo iz Aleksinca a preostalih 60 iz opštine Svrljig. Komandant brigade bio je Svrljižani, Hranislav Radojković.

Nakon tog poduhvata, godine 1962. započinju poslednji radovi na auto-putu da bi sledeće 1963. godine mladi završili poslednju deonicu autoputa.

Radna akcija 1961
Svrljižani 1961. godine grade deonicu Niš-Grdelica-Skoplje

Na osnovu vrlo masovnog učešća mladih na lokalnim omladinskim radnim akcijama šezdesetih godina, izrasta sve veći interes omladine za učešće na akcijama saveznog značaja, a Svrljižani su bili među aktivnijim brigadama u tadašnjoj ‚‚jugi‚‚.

Kao dan Omladinskih radnih akcija u SFRJ se obeležavao 1. april, dan kada su 1946. godine počele pripreme za organizovanje izgradnje pruge Brčko-Banovići.

Vremeplov

Jedan komentar

  1. Dragi moji kao prvo svaka vam cast na uredjenju sajta i plasiranju vesti iz naseg kraja. Prezadovoljna sam svojim rodnim mestom i svima pokazujem ovaj sajt,kada pokazem oni kazu pa taj Svrljig nije bas tako bedan i zaostao, e onda mu bude puno srce i pozelim da se nalazim sa vama u redakciji u tom trenutnku. Vidim da ste poceli da postavljate vremeplove,tako bar pise na kraju u tagovima,pa nista lepse. Svakog jutra kada se probudim upalim komp odem da skuvam kafu i otvorim Svrljiske novine. Svakog jutra zateknem nekoliko novih informacija i detaljno ih procitam. Jedino zameram,tj,ne zameram vec sugrisem da pripazite kada kucate,verovatno u zurbi ispustite slovo ili zpetu, ali to u sustini nije nikakav problem vec mali propust. Zelim vam puno uspeha u daljem radu i da vase vesti citam jos jedno sto godina pa posle kako bude. Pozdrav ziveli

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano