Search
Close this search box.
RADIKALI NA 7%
Broj pregleda

Raste podrška desnici u Srbiji

Podeli sa prijateljima:

Najnovija istraživanja pokazuju da na političkoj sceni Srbije sve veću podršku imaju stranke desnog centra, a najveći skok zabeležila je SRS.

politija

Kada bi sutra bili održani izbori, prema istraživanjima Ipsos stratedžik marketinga, oni građani Srbije koji bi izašli na biračka mesta dali bi 50% podrške vladajućoj SNS, dok bi njen koalicioni partner iz Vlade Srbije SPS osvojio 8% glasova.

Iznenađujuće treće mesto zauzela bi Srpska radikalna stranka sa 7% podrške, dok bi iznad cenzusa ostali još Dveri (6,6%) i DS (6,1%).

Ovakvi podaci dovode do zaključka da su stranke sa desnim usmerenjem (SRS, Dveri) u porastu podrške.

Najveći skok u rejtingu zabeležili su radikali, hvale se da imaju konstantan priliv novih članova, ali su svesni i da bi za eventualni prelazak cenzusa bio zaslužan i povratak lidera Vojislava Šešelja.

“Sada ljudi jasnije priznaju da je puzanje ka EU i te kako bolno za svakoga u Srbiji. Polako, ali sigurno postaje prihvatljiv naš program, nikako EU, nikako NATO“, kaže Zoran Krasić iz SNS.

Građani su se zasitili istih lica koja gledaju decenijama unazad. To bi mogao da bude razlog i za skok popularnosti Dveri, bar tako oni tvrde.

“Mi smo nova snaga, smena političkih generacija. Mi donosimo ekonomski patriotizam, strane banke idu u drugi, a domaća preduzeća u prvi plan“, rekao je Boško Obradović iz Dveri.

Stranke desnog centra jačaju poslednjih godina i u Evropi, ipak, direktorka Centra za evro-atlanske studije Jelena Milić smatra da je njihovo jačanje u Srbiji opasno.

“U Srbiji evro-konsenzus nije jak, a ni reforme bezbednosti i pravosuđa nisu do kraja sprovedene. Mi nismo do kraja stabilno društvo koje takve trendove može da apsorbuje“, kaže Milićeva.

Analitičari jačanje desnice povezuju i sa strahom od novog hladnog rata, ali i od loših ekonomskih trendova.

b92

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano