Search
Close this search box.
Poseta Sinagogi
Broj pregleda

Marković razgovarao sa pomoćnicom ministra za kulturu o budućim projektima

Podeli sa prijateljima:

U Nišu je protkle nedelje održana Izložba neolitskih figurina koje ilustruju život u neolitu, hranu koja se jela, odeću koja se nosila i još mnogo, mnogo toga.

Izložba, foto: M.M.
Izložba, foto: M.M.

Izložba je smeštena u Galeriji Sinagoge, a otvorena je 21. februara i trajaće do kraja marta. Predmeti su preuzeti kako iz Niškog tako i iz Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja, muzeja iz Aleksandrovca župskog gde je jedna monumentalna figurina pronadjena prošle godine, kao i iz zbirke Aleksinačkog centra za kulturu. 

Marković posetio Izložbu, foto: M.M.
Marković posetio Izložbu, foto: M.M.

Izložbu je posetio direktor Centra za turizam, kulturu i sport Miroslav Marković i o istoriji Svrljiga, bogatom kulturnom nasleđu, arheološkim istraživanima i potencijalima razgovarao sa pomoćnicom ministra kulture i informisanja Danijelom Vanušić zaduženom za zaštitu kulturnog nasleđa i sa glavnom autorkom Izložbe Tatjanom Trajković Lazarević.

Ideja je da na teritoriji naše opštine, uz podršku Ministarstva kulture, sprovedemo bitne projekte koji će nam pomoći da razvijemo turizam kroz promociju istorije, kulture i tradicije, rekao je Marković.

Marković je rekao da na teritoriji svrljiške opštine ima više lokacija na kojima su pronađeni mnogi vredni predmeti još iz kamenog doba.

Na žalost, do sada nijedna lokacija nije do kraja ispitana, mnoge od njih su vremenom opustošili kopači zlata. Naša je želja da pokušamo da uz pomoć Ministarstva i relevantnih institucija obezbedimo dodatna sredstva kako bi smo bar jedan deo te kulturno-istorijske zaostavštine spasili, poručio je Marković.

Izložba, foto: M.M.
Izložba, foto: M.M.

Inače, za vreme izložbe biće predstavljeno ukupno 359 predmeta takozvane figuralne i  zoomorfne plastike, a radi se zapravo o malim životinjama koje su predstavljale neku vrsta amajlije u tom periodu, dok su ih drugi koristili prilikom odredjenih kultnih obreda.

 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano