Search
Close this search box.
POMAŽE MINISTARSTVO
Broj pregleda

Opština Svrljig realizuje projekat ”Agroenergija”

Podeli sa prijateljima:

Projekat ”Agroenergija” ima za cilj da razvije ekološku svest i praktična znanja ruralnog stanovništva neophodna za ekonomičnije korišćenje energije kućnog otpada i otpada iz poljoprivredne proizvodnje i eksploatacije šume.

presa za brikete

Danas je promotivno izvršeno briketiranje pomoću prese i to starim papirom i vodom. Nakon procesa briketiranja potrebno je da proizvod koji izađe iz prese odstoji desetak dana i tek onda može da se koristi, kažu angažovani na projektu ispred udruženja ”Kamenica”.

Tim povodom, seosku školu u Ribaru u kojoj su postavljene ručno izrađene metalne prese za briketiranje obišli su narodni poslanik Milija Miletić, pomoćnica predsednice opštine Dragica Ristić i direktor OŠ ”Dobrila Stambolić” Saša Golubović.

Narodni poslanik Milija Miletić ocenio je da je projekat dobar i da će imati efekta u uštedi grejanja škola na seoskom području. On ističe da opština Svrljig planira realizaciju i mnogih drugih projekata koji će biti od koristi lokalnoj zajednici.

Prese za briketiranje podeljene su u seoskim školama u Ribaru, Drajincu i Lalincu.

Inače, ovaj projekat vredan je 300 000 dinara i finansiran je od strane Ministarstva poljoprivrede u saradnji sa udruženjem ”Kamenica” i opštinom ”Svrljig”.

2 Komentara

  1. Ove prese za briketiranje su lako pokretne i procesno jednostavne pa se mogu transportovati do mesta gde se mogu produkovati veće količine briketa. Naravno da treba računati na količinu ulaznih materijala, gde i voda igra značajnu ulogu, tako da se oko toga treba angažovati tim u svakoj sredini, kako bi se postigli najbolji efekti. Dobro je da se angažovao i direktor OŠ, pošto je bitno za projekat da se ostvari njegova održivost po njegovom formalnom okončanju. Pored same edukacije da se procesne radnje obave kako treba i dobije najbolji finalni proizvod – briket, ovde se otvara mogućnost da se deca u seoskim školama nauče praktičnim radnjama koje doprinose ekonomičnijem korišćenju otpada, u cilju jeftinijeg grejanja tih škola. Ovde bih dodao da su ove projektne aktivnosti dobre i za promociju novih znanja i veština iz oblasti ekologije, pa pozivam opštinsku upravu da sa svojim kapacitetima i sa ZZ Svrljižanka napravi nadogradnju ovih rezultata briketiranja, kao potencijalno otvaranje novih radnih mesta. Naravno da se i učenici srednje škole mogu u ovo uključiti i doprineti poboljšanju konstrukcija ovih sredstava za rad – presa, a to im može biti i praksa u metalskoj oblasti. Ima tu mnogo varijacija na temu ekologije i tehničkih rešenja za seoska područije svrljiške opštine, samo je pitanje koliko će se u to projektno delovanje uključiti Marko Mladenović i mladi, a projektno edukovani, stanovnici ove opštine. Živeo Svrljig!!!.

    1. Ko je uopšte ovaj Miroslav Jović, komentariše svaku objavljenu vest i svi komentari mu se svode na hvaljenje lokalne vlasti i Mladenovića. Šta su vlasti uradile za proteklih deset godina? Po meni gotovo ništa, rezultat njihove vladavine su desetine pametnih mladih ljudi raseljenih iz ove sredine i desetine članova seljačke stranke koji su dobili posao preko opštine,koji umesto da se nalaze na društvenoj margini, obavljaju poslove za koje nisu stručno osposobljeni.

NAJNOVIJE NA PORTALU

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano