Search
Close this search box.
PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE
Broj pregleda

Razvoj turizma – prioritet dva regiona

Podeli sa prijateljima:

Zamenik predsednika opštine Svrljig, Ljubiša Stojković, potpisao je juče u bugarskom gradu Vršec sporazum o saradnji opštine Svrljig i opštine Vršec.

Ljubisa---zamenik-predsednika-opstine

Svrljig svoju šansu mora tražiti, ne samo u razvoju industrijske i poljoprivredne proizvodnje već i u razvoju turizma s obzirom na potencijale kojima raspolažemo. Imamo zdravu, ekološku sredinu, prirodne lepote, gostoljubive ljude i odličnu hranu, ali da bi smo razvili turizam neophodna nam je pomoć države i partnerskih organizacija, istakao je Stojković i dodao da je Svrljig ovim projektom dobio materijalnu ali i podjednako važnu logističku podršku.

Stojković je posle potpisivanja sporazuma naglasio da je najbitniji cilj da Svrljig postane poznata turistička destinacija.

potpis

Naime, Svrljig i bugarski Vršec su partneri na IPA projektu prekogranične saradnje “Spirit” čiji je nosilac udrženje “Protekta” iz Niša i namenjen je za razvoj dva regiona, smeštena u podnožju Stare planine.

Program

Projekat “Stara planina – Inspiracija za ruralni i interkulturalni turizam (SPIRIT)” se kofinansira od strane Evropske unije, kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Dejan

Projekat ima za cilj da doprinese povećanju socio-ekonomske interakcije, saradnje i zajedničkog planiranja održivog razvoja u pograničnom regionu Stara Planina. Da doprinese povećanju konkurentnosti regiona Stara planina na evropskom tržištu i dobrobit lokalnog stanovništva. Jačanje kapaciteta zaposlenih u turizmu iz opštine Svrljig i Vršeca za korišćenje turističkog potencijala Stare planine.

ipa

Posle predstavljanja u Svrljigu, pojekat je predstavljen u bugarskom gradu Vršec u oblasti Montana, 24. i 25. marta. O projektu i ciljevima govorio je koordinator projekta Dejan Milošević iz udruženja “Protekta”, a u ime svrljiške opštine dvodnevnom predavanju prisustvovali su i direktor JKSP “Svrljig” Igor Davidović, odbornici lokalnog parlamenta Goran Živić (USS), Vlada Milosavljević (USS), Ubavka Dikić (USS), Vučković Slavoljub (USS), Zoran Mihajlović (USS), Dragan Petrović (SNS), Dijana Stojadinović (SNS), Dragica Ristić (URS) i Goran Marinković (JS).

3 Komentara

  1. U Svrljigu nemate ni organizacije ni kadrove za turizam. Kadrova možda i ima, ali oni nisu zaposleni gde treba da budu. Kada sam u Svrljigu tražio nekog ko je zadužen za turizam svi zaposleni su se čudili da nekog to uopšte zanima i govorili mi da je ta kancelarija tu samo fiktivno da bi ljudili imali posao, a da u suštini niko ne zna ništa o turizmu.

    Ako nemate kadrove prvo angažujte nekoga ko će vam pomoći sa tim, pa se onda upuštajte u projekte, saradnje i ostalo.

    1. Ne stitim opstinsku vlast,ali ova “eskurzija”nije na racun opstine vec EU kroz program “IPA” (http://eudesk.org/lang2/sta_je_ipa.html ) a u organizaciji Centra za razvoj gradjanskog drustva PROTEKTA -Nis i Bugarske asocijacije za seoski i ekoloski turizam BASET i Fondacije za novu kulturu grada Vrsec iz Bugarske.Dakle u ovom slucaju opstinu nije kostalo ni dinara,a nadam se da ce biti nekih rezultata,mada je samo zamerka sto kada je turizam u pitanju u Centru za turizam nemamo kadrova iz te branse,a i nije bilo nikog u delegaciji iz svrljiskog Centra za turizam , kulturu i sport, a zna se da je nedavno zaposleno lice zaduzeno za turizam u opstini Svrljig.Svrljiska opstina ima potencijala za seoski turizam.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano