Search
Close this search box.
PREDSTAVLJAMO
Broj pregleda

Koliko ćete platiti namet na stanove i kuće

Podeli sa prijateljima:

Vrednost stanova i kuća u Srbiji pala je u poslednje tri godine za četvrtinu. Porez na njih u istom periodu porastao je i do 250 odsto.

Ako je za utehu, ove godine neće biti drastičnijeg rasta nameta na nekretnine. U većini lokalnih samouprava zadržali su, kako je rečeno „Blicu“, isti procenat oporezivanja, dok je vrednost nekretnina koja im je baza za obračun, blago uvećana, a sve kako bi se, navodno, približila tržišnoj.
564979 13 ff

U Upravi javnih prihoda Beograda za „Blic“ kažu da će ove godine porez na imovinu biti veći, između 3,45 i 7,68 odsto za građane kojima su uvedene nove zone. Sada ih ima čak osam. Tako će, recimo, onaj ko na Dedinju ima stan, star 20 godina, veličine 150 kvadrata plaćati porez od 124.000 dinara, dok je prošle godine plaćao 115.780 dinara. Za kuću od 150 kvadrata na Ibarskoj magistrali porez će, umesto dosadašnjih 17.640, biti 19.278 dinara, odnosno 9,29 odsto više.

Prema novim procenama gradskih vlasti, u Beogradu, u ekstrazoni, kvadrat vredi oko 1.900 evra. U centru starog dela grada, kao i u ekskluzivnijim delovima Novog Beograda, porez se obračunava na bazi cene od 1.350 evra, dok, recimo, na Karaburmi vredi oko 1.000 evra.

Privreda će, odlukom gradskih vlasti, plaćati poreze na kvadrate isto kao prošle godine.

U Novom Sadu Petrovaradin i Sremska Kamenica iz zone II prebačeni su u III zonu, a pojedina prigradska naselja iz III ubačena su u IV zonu.

– Odlukom se menja III zona, pre svega sremska strana. Pojedina mesta prelaze iz II u III zonu, a neka naselja iz III prelaze u IV zonu. Ovo će, čak, dovesti do smanjenja iznosa poreza delu građana. Ipak, zbog određenih, minimalnih korekcija prosečne cene kvadrata na bazi kog se porez obračunava, posebno u II i III zoni, rešenja će biti nešto veća, ali za svega nekoliko stotina dinara, objašnjavaju u Gradskom veću Novog Sada.

Novosađani tvrde da im je prošle godine porez drastično povećan i da su se nadali da će gradske vlasti smanjiti namet. Kako za „Blic“ kaže Ljubiša Srdić s Limana, njemu je namet u prošloj godini skoro dupliran. Sa 11.000 na čak 19.000 dinara. Sličan problem ima i Slobodan T., koji je u 2013. za svoj stan star preko 60 godina na Keju žrtava racije plaćao oko 4.000 dinara, a prošle godine 12.500 dinara.

Kragujevčani, kako priznaje gradonačelnik Radomir Nikolić, u prošloj godini nisu ni plaćali porez na imovinu, što je napravilo ozbiljniju rupu u gradskoj kasi. U 2015. stopa poreza biće ista kakva je utvrđena i za 2014, kada je Kragujevac udvostručio poresku obavezu. Stan u II zoni, u širem centru grada, imaće obavezu da plati porez od skoro 7.000 dinara umesto 3.000 dinara, na koliko su im glasila rešenja 2013.

564992 1213preview ff

(Blic)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano