Search
Close this search box.
Broj pregleda

Pojavila se afričko svinjska kuga na granici sa Bugarskom?!

Podeli sa prijateljima:

Narodni poslanik Milija Miletić juče je u Veterinarskom specijalističkom institutu ”Niš” prisustvovao sastanku veterinarskih stručnjaka iz jugoistočne Srbije gde je bilo reči o aktuelnom problemu afričko svinjske kuge koja se pojavila na granici Bugarske sa Srbijom.

Direktor Miloš Petrović, foto: M. M.
Direktor Miloš Petrović, foto: M. M.

Miletić kaže da je Veterinarsko specijalistički institut ‚‚Niš” organizovao sve veterinare iz ovog dela zemlje kako bi se na vreme pripremili da deluju na terenu i odbrane svoja područja od moguće širenje ove bolesti na našoj teritoriji.

Cilj je da se na vreme deluje i da se zaštiti naša teritorija od potencijalne bolesti afričko svinjske kuge koja napada svinje i došla je do granice sa Bugarskom, kaže Miletić.

Inače, afričko svinjska kuga je bolest koja se širi kod svinja pri kontaktu zaraženih sa zdravim primercima, ishranom pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima.

Ne postoji vakcina, niti lek za bolest, a sve zaraženen svinje, uginu. U slučaju pojave afričke kuge, sprovodi se ubijanje svih svinja u gazdinstvu.

Miletić u obraćanju, foto: M. M.
Miletić u obraćanju, foto: M. M.

Narodni poslanik Milija Miletić upoznao je veterinare sa zaključcima prethodne sednice Pododbora za poljoprivredu kojim on predsedava i to da se što veća podrška da poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji cele Srbije, sa akcentom na jugoistok zemlje, te da veterinari koji borave na terenu imaju mogućnost dodatnog angažovanja i da to finansira Ministarstvo kako bi pomogli stočarima u edukaciji i popunjavanju obrazaca za konkurisanje na pojedinim konkursima koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i na konkurisma koji su raspisani od strane EU, odnosno na IPARD konkursima.

Veterinari i veterinarske službe najbliže su stočarima, seljaku. Ljudi na terenu mogu dosta pomoći našim seljacima, da ih upute i olakšaju mnoge stvari, kaže Miletić.

Govoreći o zaključcima Pododbora Miletić je izneo i predlog da Uprava za veterinu promeni pojedine pravilnike da stočari koji iz sela dolaze u grad da izvade dokumentaciju i bilete da to završe efikasnije i brže, da ne dolaze po dva, tri puta u grad samo zbog jednog papira i da prave dodatne troškove.

I sami znate kako se na selu teško živi. Naša sela su razuđena, udaljena, svaki dolazak puno košta i na tome ćemo raditi da našim stočarima olakšamo da pasoše, odnosno bilete za svoju stoku dobijaju brže, kaže Miletić.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano