Search
Close this search box.
HRONIKA
Broj pregleda

Svrljižanin koji je varao kupce osuđen na 3 godine

Podeli sa prijateljima:

Konačno je pravda stigla prevaranta koji je stavljao lažne oglase i ubeđivao ljude da mu uplate kaparu kako bi im „sačuvao“ automobil. Saučesnik mu je bila supruga – ona je takođe osuđena, ali na godinu dana. Kako prevareni da dođu do svog novca?

Foto: http://gadling.com/
Foto: http://gadling.com/

Niška policija je u januaru (originalna vest) uhapsila dvoje osumnjičenih koji su godinama varali ljude tako što su na našem sajtu postavljali lažne oglase i navodili kupce da im uplate kaparu kako automobil ne bi prodali nekom drugom.

Uhapšeni su pošto su u okolini Sokobanje u pošti podigli novac koji im je uplaćen upravo na ime kapare. Suđenje nije dugo trajalo, pošto su prevaranti priznali krivicu i prihvatili sporazum o priznanju krivičnog dela.

Uhapšeni još 2015. godine, pa pušteni da nastave sa prevarama?

Međutim, njih dvoje su uhapšeni još sredinom septembra prošle godine (originalna vest), zbog sumnje da su od 25. maja do 17. juna 2015. varali ljude uzimajući im kaparu u visini od 1.200 do 3.600 dinara.

Nakon zadržavanja od 48 sati u pritvoru, pušteni su da se brane sa slobode. Kao što sada znamo, oni su nastavili sa prevarama, da bi ponovo bili uhapšeni u januaru.

Ko su prevaranti i kolike su kazne?

Dušan Milivojević (1978.) i Lidija Milivojević (1986.), supružnici iz Svrljiga. Dušan je osuđen je na 3 godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara, a Lidija na 1 godinu i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Kako su varali kupce?

Oni su u periodu od 29. avgusta 2013. do 26. januara 2016. godine varali kupce tako što su na našem sajtu objavljivali lažne oglase sa primamljivim cenama i zatim ubeđivali ljude da uplate kaparu kako bi rezervisali vozilo za sebe.

Nakon što bi kupac uplatio novac PTT uslugom Post Net, prevaranti bi podizali novac i prekidali svaki kontakt.

Kako su podizali novac?

Lidija Milivojević je novac koji su oštećeni uplaćivali kao kaparu podizala u raznim ispostavama Pošte, na teritoriji cele Srbije,koristeći ukradene lične karte.

Od 29. avgusta 2013. do 28. februara 2014. novac je podizala na ime Vanesa Oruči, koju je Dušan Milivojević predstavljao kao svoju suprugu. Inače, Vanesa Oruči je stvarna osoba kojoj je Dušan Milivojević 9. avgusta 2013. u Nišu ukrao novčaniksa 4.000 dinara i ličnom kartom.

Od 25. juna 2015. do 6. avgusta 2015. novac je podizala Lidija Milivojević na svoje ime. Od 19. avgusta 2015. do 26. januara 2016. novac je podizan na ime Milene Živaljević, koju je Dušan takođe predstavljao kao svoju suprugu, a koja jenestanak svoje lične karte prijavila u avgustu 2015. godine.

Dušan Milivojević je u periodu od 14. aprila 2011. do 17. juna 2015. novac podizao sa ličnom kartom Savić Aleksandra.

Predstavljao se i kao Aleksandar Savić!

U tekstovima koje smo ranije objavili kao upozorenje na prevarante:
a) kliknite na ovaj link: NEMOJTE UPLAĆIVATI KAPARU NEPOZNATIM LICIMA BEZ PRETHODNOG SUSRETA

b) kliknite na ovaj link: KAKO PREVARANT VARA LJUDE NA NAŠEM SAJTU

pojedini čitaoci ostavljali su komentare u kojima su upozoravali upravo na Savić Aleksandra.

Danas znamo da mu je pravo ime Dušan Milivojević. Savetujemo da pročitate tekstove iz gornjih linkova i da posebno obratite pažnju na komentare ispod tekstova.

Koliko novca su ukupno uzeli prevarenima?

Prema poslednjoj presudi, oštećeni su prevarantima uplatili ukupno 1.080.000 dinara, tj. oko 8.800 evra. Međutim, pretpostavlja se da ima još mnogo prevarenih koji nikada nisu ni prijavili prevaru.

Pojedinačni iznosi su se kretali od samo 2.000, pa do 12.000 dinara. Možete i sami da zaključite da je prevarenih bilo zaista mnogo…

Mogu li prevareni da povrate svoj novac?

Teoretski mogu. Oštećeni su upućeni da svoj novac zatraže u posebnom parničnom postupku.

Nezvanično saznajemo da je mnogo ovakvih slučajeva kada su u pitanju prevare ili krađe – prevaranti ili lopovi svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu prenesu na rodbinu ili prijatelje, pa onda nema šta da im se oduzme i proda kako bi se nadoknadila šteta oštećenima, a pošto obično nemaju nikakva zvanična/legalna primanja, oštećeni nemaju čemu da se nadaju. Inače, osuđeni u ovom slučaju nemaju nepokretnu imovinu.

Kome da se javite ako ste prevareni?

Ukoliko mislite da ste prevareni od strane ovog bračnog para, javite se Policijskoj upravi u Nišu na telefon 018/503-173 ili 192. Prijavite i ako mislite da vas je prevario neko drugi.

Sajt Polovni automobili sarađuje sa policijom

Kada su ovakve i slične prevare u pitanju, naš sajt je oduvek imao vrlo dobru saradnju sa policijom.

Stoga pozivamo sve kupce i prodavce, bez obzira da li su u pitanju polovni automobili, oprema, delovi, motocikli i slično, da nam prijave sumnjive prodavce/kupce na email [email protected], kako bismo u saradnji sa policijom pokušali da sprečimo da dođe do novih prevara.

Ne dozvolite da budete prevareni!

Pouzdano znamo da su se pojavili novi prevaranti, koji ne koriste samo sistem uzimanja kapare, već idu i na čitavu vrednost automobila. O tome smo već razgovarali sa nadležnima iz policije i objasnićemo neke od njihovih tehnika u posebnom tekstu.

(Polovni automobili)

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano