Search
Close this search box.
SO Svrljig
Broj pregleda

Opština odustala od izgradnje brane u Plužini

Podeli sa prijateljima:

U utorak, 18. februara, održana je 34. redovna sednica na kojoj su usvojene bitne odluke i predlozi, a među njima je i Predlog odluke o izmeni i dopuni odluke budžeta, te usvajanje izmena i dopuna finansijskog plana SO Svrljig za tekuću godinu.

Odbornici SO Svrljig, foto: M.M.
Odbornici SO Svrljig, foto: M.M.

Sredstva namenjena za izgradnju brane u Plužini preusmerena su na rešavanje vodosnabdevanja u gradu izgradnjom adekvatnog bunara koji će služiti za povećanje izdašnosti i boljem vodosnabdevanju.

Marina Savić kaže da je osnovni razlog rebalansa budžeta je što u 2019. godini nije povučena celokupna tranša kredita od 90 miliona dinara, pa je povučeno manje sredstava.

Morali smo sa planiranih 15 miliona, da kredit zaplaniramo sa 33 miliona dinara, koliko je preostalo do ugovorenih 90 miliona dinara sa Komercijalnom bankom. To je jedan od osnovnih razloga za rani rebalans budžeta, poručila je šefica Odseka za budžet i finansije Marina Savić.

Marina Savić, foto: M.M.
Marina Savić, foto: M.M.

Obim budžeta je povećan za 37 miliona dinara, sa 719.500.000,00 dinara na 756.700.000 dinara.

Prihodi budžeta uvećani su za 36.400.000 dinara.

ODUSTALO SE OD IZGRADNJE BRANE U PLUŽINI

Načelnica za budžet i finansije Opštine Svrljig, obrazlažući izmene i dopune odluke o budžetu, rekla je da je odlučeno da se odustane od izgradnje brane u Plužini, pa će sredstva biti preusmerena za izgradnju bunara u Svrljigu što će povoljnije uticati na povećanje izdašnosti i kapaciteta vode.

Raco Mentović (SPS), foto: M.M.
Raco Mentović (SPS), foto: M.M.

Odbornik Raco Mentović (SPS) ocenio je da je dobar potez vladajuće koalicije da odustane od izgradnje brane, dok je novo rešenje (kopanje bunara) ocenio kao ,,zapanjujuće” i predložio da se brana gradi u Okolištu, za šta postoji projektna dokumentacija koja važi do 2021. godine. On je dodao da bi i Republika Srbija uzela učšće u finansiranju ovog projekta.

Šef odborničke grupe USS Milija Miletić rekao je da projekat izgradnje brane u Plužini od strane Opštine Svrljig vodi zamenik predsednika opštine Svrljig Gradimir Milosavljević.

Milija Miletić (USS), foto: M.M.
Milija Miletić (USS), foto: M.M.

Miletić ističe da se od izgradnje akomulacije ne odustaje jer postoji mogućnost da to bude najbolje rešenje, što će ispitivanje i pokazati.

Inače, Miletić je rekao da neki iz sela negiraju da se brana gradi u Plužini, zbog obradivog zemljišta, a najviše o tome priča čovek čija je majka iz Plužine – a on je veoma aktivan politički i propagira i nedozvoljava da se bilo šta radi u Plužini.

Po pitanju Okolišta, Miletić je rekao da generalni urbanistički plan Srbije gde je ucrtano Okolište, više ne postoji, a druga stvar je da u Okolištu više ne postoji ni reka.

Ujedinjena seljačka stranka podržala je rebalans budžeta.

Takođe, usvojena je i dopuna dnevnog reda koju je dostavila odbornička grupa Ujedinjene seljačke stranke a tiče se projektih zadataka za adaptaciju i izgradnju objekata, subvencijama i podsticaje za početak poslovanja i konkurisanje za sredstva nacionalnog investicionog plana za period od 2020. do 2025. godine.

Dopuna je usvojena od strane vladajuće koalicije, dok odornici opozicije SPS i DS nisu glasali.

Do kraja sednice usvojeni su planovi poslovanja JKSP ,,Svrljig”, a razrešeni su i ponovo birani direktori JKSP ,,Svrljig” i CTKS Svrljig – Jovan Đorđević i Miroslav Marković.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano