Search
Close this search box.
Broj pregleda

MILETIĆ: Komasacija zemljišta i veća ulaganja u nerazvijenim delovima Srbije

Podeli sa prijateljima:

U proteklih 10 godina postupak ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta putem komasacije pokrenut je na čak 125.000 hektara, ali su potrebe višestruko veće zbog čega je ovu proceduru, koja u proseku traje gotovo tri i po godine, neophodno unaprediti donošenjem posebnog zakona i uspostavljanjem stabilnijeg sistema finansiranja, čulo se na konferenciji koja je održana povodom komasacije koju su sproveli  NALED i Nemačka razvojna saradnja (GIZ).

miletic 9

Konferenciji kojoj su prisustvovali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, narodni poslanik Milija Miletić, kao i predstavnici NALED-a i GIZ-a, održana je prošle nedelje u Beogradu.

Narodni poslanik Milija Miletić je istakao da je potrebno mnogo više ulagati u pogledu razvoja najnerazvijenijih područja kao što su Svrljig, Bela Palanka, Gadžin Han, Merošina, Knjaževac i druge opštine na jugoistoku Srbije.

Kako je rečeno, komasacijom se pomaže pri ukrupnjavanju poseda, rešvaju se papirološka bitna pitanja, vrši se naknadni upis u katastar i sl. 

nedimovic

Nama je veoma bitno što je komasacija izvršena u svrljiškom kraju. Na ovaj način popravili smo i izgradili nove atarske puteve, komasacijom smo uredili parcele koje ljudi danas obrađuju, sve u svemu pozitivan je ishod komasacije, rekao je Miletić.

Na konferenciji je dogovoreno da se u narednom periodu više radi na donošenju Zakona o komasaciji kako bi se na taj način stavio veći akcenat na ukrupnjavanju zemlje.

https://www.facebook.com/svrljig/videos/574175196336699/

Analiza efekata pokazuje da je ovaj postupak pomogao da se prosečna veličina poseda u centralnoj Srbiji poveća sa 0,28 na 0,73 ha, a u Vojvodini sa 0,75 na 2,23 ha, po čemu smo stali uz rame sa razvijenim evropskim zemljama.

Takođe, grupisanje parcela i projektovanje atarskih puteva omogućilo je bolje povezivanje i sada 94% parcela u posmatranim opštinama Vojvodine i 88% u centralnoj Srbiji ima izlaz na put.

U sedam opština i gradova, u kojima su Ministarstvo poljoprivrede i projekat nemačko-srpske razvojne saradnje koji sprovodi GIZ podržali pilot projekat komasacije, ovaj proces je uspešno skraćen na oko dve godine što predstavlja model za dalja unapređenja.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano