Search
Close this search box.
JAGNJETINA NA KINESKO TRŽIŠTE
Broj pregleda

Šansa za svrljiško jagnje

Podeli sa prijateljima:

Srpski proizvođači jagnjećeg mesa mogu da plasiraju svoje proizvode na kinesko tržiste, nakon što je juče potpisan sporazum dve države koji to omogućuje, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Predsednik-opstine-Svrljig-i-Ministar-Poljoprivrede

Ona je pozvala kineske investitore da ulažu u proizvodnju mesa u Srbiji.

Bogosavljević Bošković je rekla novinarima da tri srpska proizvođača mesa mogu odmah da počnu izvoz u Kinu, ali nije želela da precizira o kojim firmama je reč.
Ministarka je rekla i da će sporazum za izvoz govđeg mesa biti potpisan u narednih mesec dana.

To je interes našeg stočarstva i Srbije, a sa druge strane i interes Kine jer oni znaju da mi proizvodimo dobro i kvalitetno goveđe i ovčije meso”, rekla je ministarka.

Ona je navela da Srbija trenutno ne može da zadovolji sve potrebe i potražnju sa raznih inostranih tržista, ali da je za početak važno da se usaglase propisi I sertifikati I da se stvori mogućnost za izvoz.

Paralelno s tim, kako je rekla, radi se na podizanju proizvodnih kapaciteta.

Ona je navela da su kineske kolege iz njihove privredne komore upoznati s potencijalima Srbije za uzgoj velikog broja ovaca u istočnoj i južnoj Srbiji i pozvala ih da ulažu u Srbiju.

Ministarka je rekla da je potpisani sporazum prvi te vrste sa Kinom što je, kako je navela, izuzetno važno, a dodala je I da se razgovara o izvozu prerađevina od mesa i mleka.

Ona je dodala i da je formirana mešovita komisija koja će po ubrzanoj proceduri raditi na usaglašavanju svih propisa za izvoz.

Inače, ovo je svojevrsna šansa za razvoj stočarstva u svrljiškoj opštini, koja je već na dobrom putu da bude lider u proizvodnji u jugoistočnoj Srbiji.

(Blic)

7 Komentara

  1. Nasa kineskinja je to izdejstvovala preko narodnog poslanika Miliju Miletica.I Izraelci otkupise silni jagnjici:)!Koga bre vi zamajavate!?Pa u Svrljiskom kraju nema jagnjadi ni za slavu a kamo li za neki izvoz.

  2. Sve je lepo odrađeno što se tiče dogovora, ali moramo se suočiti sa realnošću. Niti imamo stoku niti ljude po selima koji mogu da je čuvaju. I to što ima su sporadični slučajevi. Voleo bih da imamo šta da ponudimo tržištu, ali mislim da nemamo. Setimo se prošlog otkupa jaganjaca, mislim da se tad govorilo o izvozu u Izrael. Koliko je bilo ponuđeno?
    Bez nekog programa za vraćanje mladih na selo nema budućnosti u stočarstvu i tako je hteli mi to da priznamo ili ne.
    I da se razumemo ovaj komentar nije politički i ne kritikujem ni jednu stranku, ovo što se dešava je realnost ne samo u Svrljigu nego kompletnoj južnoj Srbiji.

  3. Za sve ovo sto se desava i obecavanja brda i dolina jeste cista 0 i sve je kriva ladajuca garnitura na celo sa sns ,dole vlada A.Vucica,ZIVEO VOJISLAV ŠEŠELJ I SRS

  4. Ovaj ugovor, na nacionalnom nivou, oko plasmana ovaca iz Srbije za Kinu dobar je uslov za lokalni izveštaj Marka Mladenovića, kao direktora Zemljoradničke zadruge “Svrljižanka” šta je uradjeno za vreme projekta kojim se želelo osposobljavanje svrljiške opštine za progresivnu proizvodnju belmuža, sira i svrljiškog jagnjeta. Pošto je to projekat koji je finansiran iz sredstava EU, bilo bi najbolje da on sam, svrljiškoj i široj javnosti, objavi periodičan izveštaj finansijerima. Tu će se sve oko potencijala proizvodnje svrljiških jagnjadi videti jer nema mogućnosti da se u standardizovanim izveštajima za EU programe lažiraju postojeća stanja na terenu. Može da izvestilac, u ovom projektu to je Marko, pokuša lažiranje ali ukoliko se to utvrdi onda se on, čitava opština kao projektni partner stavlja na crnu listu, a sredstva koja su zloupotrebili vratiće u projekat sve sa kaznenim penalima. Sa time se ne igra pa neverujem da je Marko Mladenović i pokušao da navede drugačiju sliku o stanju sa proizvodnjom svrljiškog jagnjeta, nego što je stvarno na terenu. Zato korostim ovu priliku da iniciram objavljivanje njegovog izveštaja u ovakvom online medijumu. Živeo Svrljig!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano