Search
Close this search box.
Prvi put posle 84 godine
Broj pregleda

Obeležen Dan Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Po prvi put nakon 84 godine obeležen je Dan Centra za turizam, kulturu i sport – 17. jun, dan kada je osnovan svrljiški Kulturni centar. 

Dan CTKS Svrljig, foto: M. Miladinović
Dan CTKS Svrljig, foto: M. Miladinović

Istog dana, SPC obeležava Duhovski ponedeljak, odnosno dan kada se obeležava Sveti Mitrofan, Sveti mučenik Konkordije, Sveti mučenici Frontasije, Severin, Severijan i Silan, Prepodobni Zosim, episkop Vavilona Novog, Sveštenomučenik Astije, episkop drački, Svete Marta i Marija, Sveti Sveštenomučenik Joanikije Crnogorski i Sveti Georgije Bogić.

Ovogodišnji kolačar slave u Centru bio je direktor Miroslav Marković, inicijator obeležavanja ovog dana, koji će se u narednom periodu obeležavati svakog 17. juna.

Kolač za narednu godinu od direktora Markovića preuzeo je radnik ove ustanove Dragan Savić.

https://www.facebook.com/svrljig/videos/883454022000602/

Pored zaposlenih u ovoj ustanovi svečanosti su prisustvovali i predsednica SO Svrljig Tatjana Lazarević, pomoćnik predsednice Opštine Miloš Petrović, direktor JKSP ,,Svrljig” Jovan Đorđević, direktor SŠ ,,Dušan Trivunac Dragoš” Bojan Petrović, direktor Doma zdravlja Svrljig Ljutomir Davidović, predstavnici Crvenog krsta Svrljig, Centra za socijalni rad i nekadašnji direktori ove ustanove.

ISTORIJA U PAR REČENICA

Građanska knjižnica i čitaonica osnovana je 17. juna 1935. godine, a organizovana je u skladu sa pravilima koje je propisalo Ministarstvo prosvete 1923. godine. Knjižnica je počela sa skromnih 20 članova. Prvi predsednik čitaonice i knjižnice bio je Žika Dikić a sekretar i blagajnik Živojin S. Ilić, ćurčija.

Početkom tridesetih godina pokrenuta je i inicijativa da se u Svrljigu podigne „kulturni dom“. Inicijativu su podržali, kažu istorijski podaci, svrljiški trgovci i zanatlije, no zbog nedostatka finasijskih sredstava , ideja nije ostvarena.

Čitaonice su uoči Drugog svetskog rata postojale i u pojedinim selima svrljiške opštine.

I četrdesetak godina kasnije, polovinom sedamdesetih godina prošloga veka takođe je u Svrljigu pokrenuta inicijativa za izgradnju Doma kulture. Čak je uređen i idejni projekat i maketa budućeg zdanja kulture, ali se na tome stalo.

Od početka 2013. godine Kulturni centar Svrljig menja naziv u Centar za turizam, kulturu i sport, a istovremeno mu se delatnost proširuje i na turizam i sport.

2 Komentara

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano