Search
Close this search box.
Vremeplov
Broj pregleda

Priča o prvom automobilu u Plužini

Podeli sa prijateljima:

Automobil marke ‘’Opel olimpija’’ iz 1948.godine stigao je 1960. u selu Plužina i to kao polovnjak. Vlasnik, ovog jedinog automobila, bio je mehaničar u rudniku Resavica kod Despotovca, Mića Marijanović  rođen davne 1936.godine.

OPEL

Opel Olimpija, tada stara tik 12 godina, bila je pravo čudo za sve žitelje. Jer u to vreme zaprežna kola su bila skoro pa jedino prevozno sredstvo do grada.

 – Bio sam dete ali se sećam, svi smo sa oduševljenjem gledali kako u Plužinu ulazi ovaj auto sa upaljenim ‘’fenjerima’’ i ogromnim točkovima, sa očima punih suza govori prvi komšija unuka Miće Marijanovića.

Opel Olimpija u Pluzini

Ovaj četvorotočkaš je isključivo vožen po seoskim putevima, po nekada je ‘’teran’’ do obližnjih sela, ali u izuzetno retkim situacijama. Prvu veću kilometražu Marijanović je napravio nakon šest godina, odnosno 1966.godine. Tada je njegova zemljakinja Ljubinka trebala biti hitno prebačena u svrljiško porodilište kako bi se porodila. Nemački ‚‚čeličan‚‚ Opel nije izneverio očekivanja neustrašivog mehaničara Miće iz Plužine a porodilja, Ljubinka, stigla je na vreme u Svrljig i rodila sina Gorana.

Opel olimpija pl

Neustrašivi plavi dasa, poreklom iz Nemačke, vožen u Plužini, i dalje se nalazi gde ga je njegov gazda Mića poslenji put ostavio. On je tu, čeka ga u njegovom oboru, nadomak porodične kuće. Olimpija je danas prekrivena šibljem i grmljem, bez farova koji su obasjavali put do Plužine i bez točkova. Vrata su joj otvorena kao da neprestano čeka , možda, bolje dane za nju.

otvorena vrata

Pogledajte šta se nekada vozilo, među njima i Olimpija.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano