Search
Close this search box.
EKONOMIJA
Broj pregleda

Od januara novi udar na kućne budžete

Podeli sa prijateljima:

Cena sirove nafte na tržištu je na istorijskom minimumu, a kod nas se očekuje poskupljenje goriva zbog povećanja akciza od Nove godine.

f1aab83d4c3936a6ba3ea4bbaf544ba2

Baš kada su stvari krenule u dobrom pravcu i kada su se mnogi obradovali da bi dalji pad cene sirove nafte na svetskoj berzi – trenutno 35,6 dolara za jedan barel – mogao da se preslika i na cenovnu politiku u Srbiji, usledilo je razočaranje.

Naime, iako je cena goriva od juna padala oko 50 para nedeljno upravo zbog cene sirove nafte, Vlada je najavila povećanje akciza na gorivo od početka sledeće godine. To bi moglo da rezultira i poskupljenjem cene goriva u proseku za tri do pet dinara.

Na pitanje da li će od 1. januara 2016. godine zbog povećanja akcize uslediti i rast cene goriva, zasad niko nema precizan odgovor, a sekretar UNKS Tomislav Mirković za „Blic” kaže:

– Ukoliko se nastavi trend pada cene sirove nafte na svetskom tržištu, razlika koja bude napravljena sa rastom akcize bi na neki način mogla da bude neutralisana i u tom slučaju cene će ostati na istom nivou. Ukoliko stvari krenu u suprotnom smeru i ako uz to bude jačao i dolar, onda ćemo imati poskupljenje.

177526e86e3b4498595fb55cece67f7c

Jačanje dolara je takođe uticalo na cenu goriva u Srbiji, jer Srbija u toj valuti plaća naftne derivate. Još jedan od razloga zašto cene goriva ne prate pad cene nafte je i struktura cene goriva. Više od polovine novca koji se da za litar goriva zapravo odlazi državi(vidi tabelu). Milan Rakić, iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica, podseća da je 2008. godine barel nafte koštao 120 dolara, a da je cena benzina tada bila 140 dinara. Vrednost sirove nafte pada, ali tu putanju cena goriva u Srbiji nije pratila.

– Državne dažbine su poskupele. Akcize na gorivo 2008. godine bila su 21 do 25 dinara, a danas 50. Od nove godine dažbine za benzin će biti 52,5 a za dizel 54 dinara – kaže on.

Rakić: Da nam nije PDV…

Milan Rakić još napominje da se u Srbiji naplaćuje PDV na državnu dažbinu i da je to praksa koja se ne primenjuje nigde u okruženju.

– Nova akciza na gorivo će biti 52,5 dinara i kada na to dodate PDV od 20 odsto, to je još 10,4 dinara. Dakle, kada se taj PDV ne bi plaćao, cena goriva bi bila niža za tih 10 dinara – kaže on.

(Blic)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano