Search
Close this search box.
Broj pregleda

Turistička šetnja u organizaciji Udruženja ”Terra Incognita”

Podeli sa prijateljima:

U nedelju, 15. oktobra, novoformirano Udruženje ”Terra Incognita” priredilo je rekreativnu turističku šetnju Niševačkom klisurom za dvadesetak turista.

Turistička šetnja, foto: Terra Incognita
Turistička šetnja, foto: Terra Incognita

Naime, turistički pohod koji su organizovali predstavnici Udruženja ”Terra Incognita” krenuo je od Niševačke klisure, starim rimskim putem do proboja Svrljiškog Timoka.

Kupalište Banjica kod Niševca, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine
Kupalište Banjica kod Niševca, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine

Turisti iz Niša i Knjaževca, ali i drugih mesta imali su svojevrsnu priliku da uživaju u prelepim pejzažima kojima obiluje svrljiški kraj, ali i u lepotama čuvenog kupališta Banjica koje se nalazi u podnožju Niševca.

Ovo je prva formalna šetnja koju je organizovalo Udruženje ”Terra Incognita”. U narednom periodu planiramo mnoge aktivnosti koje će biti bazirane na promociji turizma, ali i svrljiškog kraja uopšte, kaže Nenad Ranđelović predstavnik Udruženja.

Turistička šetnja, foto: Terra Incognita
Turistička šetnja, foto: Terra Incognita

Na kraju ovog turističkog dana posetioci su upotpunili svoj dan posetom starom gradu Svrljigu – najvišoj visinskoj tački u ovom delu stenovitih predela.


O STAROM GRADU SVRLJIGU

Svrljig je tvrđava u Srbiji, čiji se ostaci nalaze na steni u klisuri Svrljiškog Timoka, između Niševca i Varoši, severno od današnjeg Svrljiga. Danas ima malo ostataka utvrđenja, koji su dodatna oštećenja doživeli tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine.

Na širem prostoru današnjeg utvrđenja, u atarima okolnih naselja, nađen je čitav niz nalaza iz doba pozne antike, zbog čega se smatra da se tu nalazila stanica Timacum Maius, na trasi starog putnog pravca koji je Via Militaris i Niš povezivao sa obalom Dunava, dolinom Timoka.

Prvo pominjanje Svrljiga potiče iz 1019. godine, kada se u povelji vizantijskog cara Vasilija II (976—1025), posle propasti Samuilovog carstva, navode oblasti pod jurisdikcijom slovenske Ohridske arhiepiskopije. Tada se on sa oblašću oko njega navodi u sklopu Niške eparhije. Svrljig je ostao u vizantijskim rukama sve do 1183. godine, kada ga zauzima Stefan Nemanja ((1166)1168—1196), sa Nišom i drugim okolnim gradovima (Ravni i Koželj). Posle njegovog poraza u bici na Moravi 1190. godine, Svrljig biva vraćen Vizantiji, da bi nakon pobune Asena i obnove bugarske države, krajem XII veka, ušao u njen sastav.


Turisti su poneli lepe utiske iz Svrljiga, mnogi su prokomentarisali da će se rado vratiti da obiđu i ostale delove opštine imajući u vidu da je Svrljig kulturno-istorijski bogato područje.

O UDRUŽENJU ”TERRA INCOGNITA”

Ne tako davno formirano je Udruženje ”Terra Incognita” – u prevodu ”Neistražena zemlja”, koje ima za cilj da razvoj organizovanog vida turizma na teritoriji svrljiške opštine, kao i zaštitu životne sredine, kulturno-istorijskog nasleđa i istorije ovoga kraja uopšte.

Udruženje čine uglavno ljudi iz struke, a svakodnevno je brojnije za po nekoliko novih članova.

Jedan komentar

  1. Svrljig nije mala opstina i ima mnoge lepe destinacije. Nadam se da ce novo Udruzenje krenuti progresivnije da radi na svim turistickim destinacijama.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano