Search
Close this search box.
10. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE SVRLJIG
Broj pregleda

Na tapetu šestomesečni izveštaj budžeta

Podeli sa prijateljima:

Na desetoj redovnoj sednici SO Svrljig odbornici lokalnog parlamenta razmatrali su i vodili dugu diskusijiu o Izveštaju ostvarenja i izvršenja budžeta Opštine u proteklih šest meseci.

glasanje

Sem što je na jučerašnjoj sednici konstatovana neopoziva ostavka Dragana Blagojević, člana veća Opštine Svrljig, vođena je žustra rasprava i diskusija o izveštaju o ostvarenju i izvršenju budžeta Opštine Svrljig u proteklih šest meseci.

Goran Jeremijić (SNS) ističući da postoje nejasnoće u izveštaju zatražio je detaljnu analizu izvršenja budžeta.

Prošle godine smo kritikovali Centar za socijalni rad. Sada bih voleo da mi se objasni izvršenje budžeta u Centru za socijalni rad u 2012. za prvih šest meseci, govorim o izbornoj godini, gde je izvršenje bilo 85 %, a u ovoj godini tek 35%. Da li to znači da mi sada imamo smanjen broj korisnika, ili smo možda povećali broj zapošljenih, te smo tako smanjili potrebe da se izdaju socijalna davanja, upitao je Jeremijić.

Opozicija

Petrović Dragan (SNS) istakao je da Opština mora racionalnije raspolagati dobijenim sredstvima od Republičkog transfera.

Prihodi koje ostvaruje Opština iz sopstvenih izvora, porezi, takse i firmarine su minimalni, minimalno su projektovani jer nema veće snage za to, naglasio je Petrović i dodao da sve iznesene činjenice govore o ambijent u kome živimo, o katastrofalnoj situaciji u realnom sektoru.

Šestomesečni izveštaj budžeta podnela je, i sve nejasnoće otklonila, načelnica sektora za finansije Marina Savić.

Za period od 1.1.2013. do 30.6.2013. godine prihodi budžeta u izveštajnom periodu ostvareni su od 210 145 769,38 dinara, odnosno 40,39 % u odnosu na plan za prvih šest meseci. S toga slobodno mogu reći da je izvršenje izuzetno dobro, s’ obzirom da je ostvarenje uvek veće tek u drugoj polovini godine, rekla je Marina Savić, načelnica sektora za finansije.

Nenamenski transfer od Republike u korist nivoa opština ostvaren je u najvećem iznosu od 128 085 000, 00 dinara, a drugi po veličini je porez na zarade koji je ostvaren sa 36 991 000, 00 dinara, naglašeno je u izveštaju.

so-svrljig

O budžetu, naročito stranih prihoda, vođena je duga diskusija odbornika ali sa konkretnim predlozima.

Naime, najviše vremena posvećeno je raspravi o tzv. fantomskim firmama koje su prijavljene na teritoriji Opštine Svrljig, a koje su dobile značajne kredite te nisu ničim oporezovane. Ovom priliko iskristalisan je zahtev odbornika da se od nadležnih republičkih organa zatraži obaveštenje o kojim preduzećim i ljudima je reč.

Podnešen Izveštaj pohvalio je odbornik URS-a, Saša Tubić, rekavši da do pre nekoliko godina Skupština nije ni imala na uvid šestomesešni izveštaj o izvršenju i ostvarenju budžeta.

Pruža nam se šansa da razmotrimo situaciju i da iznesemo zapažanja i sugestije. Ova lokalna samouprava trenutno troši ono što ima i to je za svaku pohvalu, naglasio je Tubić.

Tokom sednice oglasile su se i svrljiške demokrate i u nekoliko rečenica ishvalili ostvarenje budžeta sa prihodovne strane ali i svoje članove DS-a, a posebno aktuelnog direktora PU Poletarac, Dejana Miletića, koji je kako oni kažu najbolji direktor u poslednjih 35 godina.

demokrate

I pored toga što je pohvalio ostvarenje budžeta, predstavnik DS-a Miloš Đorđević istakao je da će svi iz DS-a nastaviti da obavljaju svoj rad na maksimalno profesionalan način.

Kako i ja, tako će, na primer, svoj posao profesionalno obavljati direktor PU Poletarac Dejan Miletić koji je verovatno najbolji direktor u proteklih 35 godina, istakao je Đorđević.

Šef odborničke grupe SPS Mitić Radovan još jednom je istakao da odbornici Socijalističke partije Srbije nisu glasali za usvajanje budžet za 2013. godinu.

Svrljigu ne treba bazen, poručuju iz svrljiškog SPS-a

Svrljigu nije potreban bazen, mali je broj sunčanih dana i sredstava, a smanjila se i Opština, rekao je Radovan Mitić šef odbornikčke grupe SPS i dodao da je sredstva bolje usmeriti na pokrivanje sportske hale koja je započeta da se gradi 1994.godine.

Odbornici su na ovoj sednici pažnju posvetili i razmatranju Strategije ruralnog razvoja Opštine u narednih pet godina.

Na sednici je usvojena i Odluka o izmenama loklanih komunalnih taksi i auto taksi prevozu putnika na teritoriji opštine koje su prilagođene zakonskim propisima.

Odbornička pitanja odnosila su se uglavnom na probleme infrastrukturne izgranje među kojima je istaknuto loše stanje puteva ka Popšici i Guševcu.

2 Komentara

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano