DAN KADA JE BRAT UDARIO NA BRATA!

Sećanje na bezimene žrtve građanskog rata 1941-1945 – (1948)

Ukupan broj pregleda:

Čegarski korpus JVuO je u maršu ka Jablaničkom okrugu, gde je upućen od stranke Niške vojne oblasti i Gorskog štaba 180. da očisti teren od sve prisutnijih komunističkih bandi, koje svojim delovanjem šire strah i paniku među stanovništvom, često izazivajući surove represije okupatora.

vremeplov foto

Prethodnica Čegarskog korpusa je novo formirani 5. jurišni bataljon Svrljiške brigade, koji je pridodat 2. Niškoj brigadi pod komandom aktivnog žandarmerijskog narednika Slavka Minića – Džogrdana iz Niševca.

15. decembra 1943. godine Korpus je preko brisanog prostora zvano mesto “Aerodrom“ prilazio Kosančiću, ne sluteći jače partizanske snage sporo su napredovali u dugoj koloni. Međutim, meandri Puste reke, sa šumatovim zaleđem skrivali su 2. Južnomoravsku NO Brigadu i 2. Južnomoravskui NOP odred koji su svom silinom i raspoloživim tehnički napali. Posle nekoliko sati borbe Čegarski korpus je primoran dna povlačenje prema Južnoj Moravi

Tragičan bilans bitke kod Kosančića su tri poginula oficira i preko 110 boraca. Na poprištu je ostalo mnogo ranjenih, koji su spas potražili u selu. Meštani su ih prikrili do dolaska partizana koji su ih, po odluci Partizanskog suda, ikvidirali.

Broj poginulih u borbi i likvidiranih ranjenika premašio je 150, od kojih je preko 80 pripadnika Jurišnog bataljona Svrjiške brigade. Na drugoj stranipoginuo je komandant Stojan Ljubić i desetak boraca.

Po okončanju krvavog pira meštani su poginule borce nabacali u vrtaču pored puta za Bojnik, nadomak sela, i prekrili smećem i stajnjakom bez reda i obeležja.

Danas ovo mesto nazivaju “Konjskim grobljem“ i uglavnom je deponija šuta.

Tačan broj poginulih nikadana nije utvrđen. Pojedinačna eshumacija nije moguća zbog isprepetenosti kostiju.

I bez obzira na političku pripadnost zaslužuju parastos i pristojno obeležje, da nas seća i opominje na dan kada je brat udario a brata!

Slava borcima!

(Iz rukopisa “Zaboravljeni“ Sloodana Krstića)

8 Responses

  1. Molm sve,koji imaju bilo kakva saznanja o ovoj bitci ili uopšte o borcima JVuO svrljiškog kraja,da se jave redakciji sajta,ili direktno
   autoru.slobkrstic@mts.rs
   Unapred hvala svima!

 1. svaka čast gospodinu krstiću što se potrudio da rasvetli prošlost, verujem da je uložio mnogo truda da sakupi materijal za knjigu „zaboravljeni“ (koja još uvek nije objavljena). samo oni najstariji pamte ovakve događaje i to je ono što slob.krstić pokušava da promeni. nadam se da će ova knjiga , kada bude objavljena, pomoći ljudima da shvate da četnici nisu bili životinje kako ih prikazuju na filmovima (što se vidi i na slici).
  SLAVA BORCIMA!!!

 2. Borci sa slike su:
  1.nepoznati borac (neprovereno Perica Dragićević!?
  2.poručnik Mihajlo Blagojević Mića iz Negotona (robijao)
  3.poručnik Aleksa Petrović iz Velikog Vrtopa,poginuo u gerili 1945.
  4.kapetan Mirko Ćirković,komandant Sv.brigade,izvršio samoubistbo 1945.
  5.redov,Jordan Nešić iz Ravnog Dola,streljan u NIšu 1945.
  6.redov,Milć Rajić iz Svrljiga (robijao)
  7.redov Č.Milutinović-Buluvanac iz Svrljiga robijao)
  8.narednik Zdravko Risić-Bojić iz Gornjeg Matejevca (zaklan od strane partizana 1945.
  slob.krsić

 3. Popularističko i laičko bavljenje istorijom i večitom srpskom temom, ko je „banda“ a ko patriota….
  Autoru, koji je vidno zainteresovan za ovaj nemio događaj iz građanskog rata, kada je udario brat na brata, kako sam kaže, predlažem da se raspita kako je poginuo partizanski komandant Stojan Ljubić, i kako je onda nastala odmazda u kojoj su stradali Svrljižani. (Ja sam od očevica, uzgred pripadnika četničkog pokreta slušao, da je ispred postrojenih i zarobljenih četnika pozivao na bratstvo, koje pominje i autor, i povratak kućama, dok ga ispred svih iz skrivenog pistolja u čizmi nije ubio jedan naš svrljižanin iz sela Izvor,patriota ili možda krivac za smrt svih drugih. Sledilo je sta je bilo….)

  1. Dokle bre više Slavišo da se mačujem s tobom?Nije valjda da se pored
   numizmatike i „žutki“ zanimaš i za noviju istoriju?Što se nisi raspitao kod pripadnika Četničkog pokreta,koji uzgred nije učestvovao u bitci,i za imena žrtava?Za lokaciju „konjskog groblja“?Možda se prilikom eshumacije pronađe i neki zlatan zub?Slavišo,Slavišo!!

   1. „Molm sve,koji imaju bilo kakva saznanja o ovoj bitci ili uopšte o borcima JVuO svrljiškog kraja,da se jave redakciji sajta,ili direktno
    autoru“
    Autor je sam ZAMOLMIO za nova saznanja o ovoj BITCI (bitki ili bici), a onda se ljuti…..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *