Search
Close this search box.
MOGUĆA POMOĆ AMBASADE
Broj pregleda

Stokvis: Svrljig zaslužuje muzej

Podeli sa prijateljima:

Ambasador Kraljevine Holandije Laurent Louis Stokvis prilikom neformalne posete Svrljigu sa narodnim poslanikom Milijom Miletićem razgovarao je o izgradnji muzeja u ovoj opštini.

MUZEJ

Maketa muzeja koju su izradili arh. Nikola Kovačević, odgovorni prijektant Marina Šibalić i stud.arh. Iva Šibalić prezentovana je gostima, predstavnicima Centra za turizam, kulturu i sport i rukovodstvu opštine u zgradi opštine Svrljig.

Maketa

Prilikom posete Ambasadoru Stokvisu su dr Vladimir P. Petrović i Vojislav Filipović, arheolozi koji rade na iskopavanju na lokalitetu kod Niševca, prezentovali kratkometražni film o pronađenim predmetima i nalazištiu, ogromnom turističkom potencijalu koji bi mogao da oživi ovaj kraj.

Razgovor

Pre svega veoma mi je drago da sam ovde po drugi put. Lepo je doći ovde ponovo i uživati u prelepoj prirodi i plainama kojima je okružena vaša opština. Ova poseta je usmerena prema arheološkim nalazima i nalazištu koje profesor Petrović ovde godinama istražuje sa svojim kolegama i ja sam već čuo nekoliko predavanja na tu temu i to me potaklo da sa svojom porodicom obiđem Timacum Maius, kaže Ambasador Holandije Stokvis.

Narodni poslanik Milija Miletić predočio je gospodinu Stokvisu da opština Svrljig godinama unazad radi na jačanju privrede, promociji prirodnih i turističkih kapacitete, a da poslednjih godina u tome pomažu i prof. Petrović i arheolog Filipović.

Razgvor-sa-MM

Ambasador i njegova porodica u pratnji arheologa obišli su Centar za turizam, kulturu i sport gde su razgovarali sa rukovodiocem muzejske zbirke Slavišom Milivojevićem, opštinu Svrljig gde ih je dočekao pomoćnik predsednika opštine Marko Mladenović, a potom i arheološko nalazište Timacum Maius kod Niševca.

U-Centru

Inače, muzej bi po svoj prilici trebao biti izgrađen na prostoru gde je nekada bio smešten ”Teledom”, tik uz regionalni put koji vodi prema Babinom zubu, odnosno Staroj Planini.

3 Komentara

  1. Veliki je uspeh što je nj.e. ambasador Kraljevine Holandije bio već drugi put u Svrljigu. Kad kažem uspeh tu smatram na njegovo opredeljenje da sa svojom porodicom dodje i obidje arheološko područije kod Niševca, ali i da razgovara sa nadležnima u opštinskoj upravi Svrljiga za kulturu i projekte. Sada je ne Marku Mladenoviću da napravi sa svojom ekipom znalaca programa EU šta je već moguće ponuditi nadležnima za projekte u Ambasadi Kraljevine Holandije u Beogradu. Po mojim saznanjima – preko decenije- o projektnim mogućnostima i opredeljenjima K.Holandije ka Republici Srbiji, ima mnogo da se oznoji Marko i njegova ekipa iz opštinske uprave kako bi sve mogućnosti i sav novac koji Holandjani daju za razvoj projekata usmerili ka razvoju turizma u Svrljigu, a na osnovu ovoga što je ambasador Stokvis video prilikom posete. U projektima sa Holandjanima mogu se dobiti sredstva za razvoj primarne poljoprivrdne proizvodnje, odnosno mleka jer oni su zainteresovani da plasiraju svoje znanje u preradu mleka i proizvodnju tvrdih sireva. Radio sam na nekim projektnim idejama u toj oblasti i ovo što je sada otvoreno sa posetom navedenog ambasadora, treba spojiti sa projektom za ZZ Svrljižanku i doneti konkretne poslove i otvoriti nova radna mesta kako po selima tako i u samom Svrljigu. Živeo Svrljig!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano