Search
Close this search box.
27. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA
Broj pregleda

Opštinsko veće o podsticajima u poljoprivredi

Podeli sa prijateljima:

U četvrtak, 12. marta, održana je 27. sednica Opštinskog veća.

Vece

Na sednici su većnici usvojili sledeće tačke dnevnog reda: “Utvrđivanje Predloga godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Svrljig za 2015. godinu“, “Donošenje rešenja o davanju saglasnosti na Predlog programa mera za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Svrljig za 2015. godinu“, “Predlog Programa raspodele sredstava za naknadu štete usled elementarne nepogode“, “Donošenje rešenja o formiranju Opštinskog štaba za žetvu“ i “Donošenje rešenja o formiranju Komisije za procenu oštenjenja na nekategorisanim putevima“.

Šef odseka za privredu Vlada Krstić bio je izvestilac po svim tačkama dnevnog reda. On je istakao da opština Svrljig raspolaže sa 12 017 hektara poljoprivrednog zemljišta za izdavanje u ovoj godini. Programom je jasno definisana svaka parcela, sa mnogo karakteristika i važnih podataka za buduće korisnike zemljišta. Većnici su se složili da se Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta objavi, kao predlog u elektronskoj verziji, na sajtu Opštine, kako bi građanstvo moglo detaljno da se upozna sa njim pre skupštinskog usvajanja.

Što se tiče “Donošenje rešenja o davanju saglasnosti na Predlog programa mera za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Svrljig za 2015. godinu“, Vlada Krstić je istakao da je Program urađen po instrukcijama i pravilima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali je dodao da nije bilo puno izmena u delu finansiranja u odnosu na ranije programe koje je raspisivala Opština.

Na sednici je rečeno da se direktno finansiraju premije i osiguranje poljoprivrednih useva i to 40%. Imajući u vidu da je budžet za razvoj poljoprivrede u 2015. godini 64.100.000,00 dinara, iz budžeta se odvaja 3.500.000,00 dinara za finansiranje kamata poljoprivrednih kredita, 17.000.000,00 za nabavku grla stoke, kao i 1.400.000,00 dinara za unapređenje seoskog turizma, što je samo jedan mali deo u okviru ulaganja za razvoj poljoprivrede.

Zanimljivo je istaći da će Opština Svrljig subvencionisati obogaćenje stočnog fonda sa 70%, odnosno za poljoprivrednike koji su starosne dobi do 40 godina i imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo imaće pravo na dodatnih 10% pri nabavci grla stoke, što ujedno govori o načinu oživljavanja sela i stočnog fonda, znajući da je Svrljig pretežno stočarski kraj.

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović je istakla da poljoprivrednici svrljiškog kraja moraju pametno iskoristiti opredeljena sredstva i unaprediti svoje poslovanje na selu.

Ona je dodala da je ove godine opština Svrljig izdvojila sredstva i za razvoj pčelarstva, obzirom da je svrljiško udruženje pčelara četvrto po veličini u Srbiji.

Pčelari će ove godine imati priliku da modernizuju i poboljšaju svoju proizvodnju, pa i omasove svoje udruženje koje je veoma aktivno. Opština ima dosta povoljnih podsticajnih mera za njihov napredak, poručila je predsednica opštine Jelena Trifunović.

Za sanaciju štete od elementarne nepogode koja je procenjena na nešto više od 100.000.000,00 dinara, iz resornog ministarstva biće uplaćeno samo 6.500.000,00 dinara. Predlog Opštinskog veća je da se poljoprivrednim gazdinstvima, prema broju grla stoke, za nabavku hrane raspodele i isplate uplaćena sredstva.

Istog dana formiran je i Opštinski štab za žetvu 2015. godine. Odlučeno je da predsednik Štaba bude većnik Tomislav Vasić, a članovi Tatjana Lazarević, Nebojša Tričković i Ivan Tasić.

Predsednica opštine Svrljig kaže da je ove godine još ranije nego prethodnih godina formiran Štab kako bi se žetva efikasno i na najbolji mogući način obavila u svrljiškom kraju.

Za procenu štete nekategorisanih puteva sačinjena je četvroročlana komisija čiji je predsednik Nebojša Antonijević – predsednik SO Svrljig, a članovi su: Nenad Stelja – inž. građevinarstva, Srđan Đorđević – ispred JP “Direkcija za izgradnju Svrljiga’ i član Opštinskog veća Ivan Blagojević.

2 Komentara

  1. od ovi za astal niko nije njivu vide sem tomicu iz grbavce. epa tu smo de jesmo kad na sas pare za poljopirvredu upravljaju strucnjaci iz fotelje.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano