Search
Close this search box.
DOM ZDRAVLJA
Broj pregleda

„Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?”

Podeli sa prijateljima:

Oktobar mesec kao međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, ove godine obeležava se pod sloganom: „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?”. U okviru kampanje promovišu se: fizička aktivnost, pravilna ishrana i regulacija telesne težine.

Direktor-DZ-i-Direktor-Radiologije

Tim povodom protekle nedelje predstavnici Centra za radiologiju Niš posetili su Dom zdravlja Svrljig. Oni su u razgovoru sa direktorom Draganom Budimovićem dogovorili da u Svrljigu, u periodu od 3. 11. do 23. 11. 2014. godine, bude održan skrining za rano otkirvanje karcinoma dojke.

Apelujemo na žene od 50 do 69 godina da iskoriste priliku i urade dijagnostiku dojke kako bi na kraju bile sigurne da nemaju bolest. Sve žene moćiće da se pregledaju bez uputa i overene zdravstvene knjižice. Dovoljno je da prilikom zakazivanja prilože zdravstvenu knjižicu, rekao je Žlatko Širić direktor Centra za radiologiju Niš.

Institut za javno zdravlje Niš, kao referentna ustanova vrši koordinaciju sprovođenja Nacionalnog skrining programa na rano otkrivanje raka dojke na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga od početka februara 2013 godine. Skriningom na rano otkrivanje raka dojke za sada su obuhvaćene žene starosne dobi od 50-69 godina sa području grada Niša. Služba za radiološku dijagnostiku Doma zdravlja Niš, pruža sve neophodne informacije u vezi sprovođenja ovog skrining programa i obavlja mamografiju stacionarnim mamografom. Pored žena sa područja grada Niša, u okviru Nacionalnog skrining programa na rano otkrivanje raka dojke do sada su pregledane mobilnim mamografom i žene iz 4 opština Topličkog okruga (Blace, Kuršumlija, Prokuplje, Žitorađa) i 1 opštine Nišavskog okruga (Ražanj).

Pregledi koje treba zakazati u Domu zdravlja vrišiće se u vremenu od 08 do 20 časova, kao  i subotom i nedeljeom.

OKTOBAR – MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Izbor životnih navika igra ključnu ulogu za zdravlje grudi svake žene. Redovna fizička aktivnost, izbegavanje gojaznosti i regulacija telesne težine, kao i izbalansirana ishrana su bitni faktori za očuvanje zdravlja grudi. Prema dostupnim podacima širenjem svesti o prevenciji rizikofaktora i promenom načina života kod oko 25% do 33% žena može se prevenirati rak dojke.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, jer prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 žena, a oko 522.000 žena umre. U Srbiji se svake godine registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu od 20% do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.
Pored primarne prevencije i promocije zdravih stilova života jako je bitna i sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje raka dojke. Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Naša zemlja sprovodi Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke prema decentralizovanom modelu od 2013. godine. U toku je druga godina prvog ciklusa organizovanog skrininga koji se sprovodi u 19 opština radom stacionarnih mamografa i u 23 opštine radom mobilnih mamografa.

U Srbiji je prema dostupnim podacima Kancelarije za prevenciju malignih bolesti Srbije, zaključno sa avgustom 2014. godine, skrining mamografija urađena kod 61.878 zdravih žena starosti od 50 do 69 godina života i otkriveno je 193 karcinoma dojke. U narednom periodu ovakav vid sekundarne prevencije proširiće se na teritoriju cele zemlje kako bi skrining mamografijom obuhvatili sve žene starosti od 50 do 69 godina života i otkrili karcinom dojke u ranoj fazi čime bi se poboljšalo lečenje ovih osoba i smanjila smrtnost od karcinoma dojke što je glavni cilj ovakvih aktivnosti.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano