Search
Close this search box.
Politika
Broj pregleda

Održana druga sednica SO Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Proteklog petka održana je druga sednica Skupštine opštine Svrljig na kojoj su promenjeni predsednici i članovi čak 30 skupštinskih komisija, potvrđena su dva nova mandata odbornicima, doneta je Odluka o završnom računu budžeta za prošlu godinu, kao i rešenje o uzvajanju izveštaja o izvršenju Odluke budžeta opštine za period 1.1.2020. – 30.06.2020. godine. 

Skupština opštine Svrljig, foto: Opština Svrljig
Skupština opštine Svrljig, foto: Opština Svrljig

I pored velikog broja tačaka i obimnosti sednice, bilo je i dopune dnevnog reda, a jedna od tačaka je donošenje Odluke o pristupanju izrade Razvojnog plana opštine Svrljig.

Zamenik predsednika SO Svrljig Tatjana Lazarević (USS) istakla je da Opština Svrljig ima obavezu, po članu 144. Statuta opštine Svrljig najkasnije do 1.1.2021. godine ima donešen Razvojni plan opštine Svrljig.

Predstavnici opozicije su se na početku sednice pobunili zbog velikog broja tačaka, ali i zbog toga što na dnevnom redu nema uvrštene tačke o donošenju rešenja prestanka mandata Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) i donošenju rešenja o imenovanju članova i predsednika OIK.

Oliver Đorđević, foto: Opština Svrljig
Oliver Đorđević, foto: Opština Svrljig

Kako ste računali i na koji način, pošto se naša i vaša matematika očigledno malo razlikuje, rekao je odbornik Oliver Đorđević i dodao da se mesta u komisijama dobijaju proporcionalno – shodno broju osvojenih mandata. Po našoj računici imate 70% vaša koalicija, naša GG ima 22% i SPS 8%. Samo objasnite kako ste vi izračunali sve ovo i zašto ste 8% uzeli za sebe, i to od SPS-a.

Takođe, odbornik Đorđević je upitao ko bira predsednike komisija, jer kako je rekao, to u Statutu stoji da je regulisano poslovnikom.

Odbornici SPS-a Raco Mentović i GG ,,Pokret za spas Svrljiga” Oliver Đorđević zatražili su da se sve tačke o imenovanju komisija izbace sa dnevnog reda SO Svrljig.

Tatjana Lazarević, foto: Opština Svrljig
Tatjana Lazarević, foto: Opština Svrljig

Zamenik predsednika SO Svrljig Tatjana Lazarević (USS) istakla je da komisije treba formirati kako bi neometano vršile svoju dužnost.

Ja nemam namere da zaustavim rad ni škole, vrtića i drugih ustanova, a ne želim ni da stopiram realizaciju projekata koji treba da se realizuju u narednom periodu u Svrljigu, naša koalicija ima odgovornost, ja imam odgovornost, jer nam je poverenje dao narod, istakla je Tatjana Lazarević (USS).

Ona je pozvala sve odbornike da pokažu odgovornost i da omoguće funkcionisanje ustanova,  komisija i sl.

Ja se ne bi usudila da za ovom govornicom izjavim da je teret izneti ovoliko tačaka danas. Pa ako imate poverenje građana gospodo, možete i malo glavobolje da izdržite, poručila je Lazarević.

Lazarevićeva je dodala da je potrebno usvojiti sve tačke dnevnog reda kako bi se omogućio rad ustanova, što je i do kraja sednice učinjeno.

Gospođo Lazarević, imam utisak da nedostatak argumentacije vi pokušavate da zamaskirate visokim tonom i nema potrebe da vičete na nas, ne vičemo ni mi na vas, rekao je odbornik Oliver Đorđević, nakon izlaganja zamenice predsednika SO Svrljig.

Milija Miletić, foto: Opština Svrljig
Milija Miletić, foto: Opština Svrljig

Odbornik Milija Miletić kaže da postoji Poslovnik o radu po kojim će Skupština opštine Svrljig raditi dok se ne usvoji novi, jer kako je rekao, u Narodnoj Skupštini Srbije se još uvek radi radi po Poslovniku iz 2008. godine i da nije nikakav problem što se radi po starom poslovniku.

Miletić je rekao da predsednik SO Svrljig treba da pozove sve šefove odborničkih grupa da se sastanu i da dogovore kako će raditi u daljem periodu, a sve u interesu razvoja opštine i na korist građana.

Predsednik SO Svrljig Milan Mihajlović (SNS) predložio je da se neke tačke dnevnog reda spoje i da diskusija po tim tačkama bude objedinjena kako bi Skupština radila efikasnije.

Marina Savić, foto: Opština Svrljig
Marina Savić, foto: Opština Svrljig

O završnom računu budžeta Opštine Svrljig govorila je načelnica Odeljenja za budžet i finansije Marina Savić.

Savićeva je istakla da je prihodovana strana u 2019. godini bila u iznosu od 541.259.000 dinara, odnosno 82,39% prihoda, dok je rashod u istoj godini bio 521.685.000 dinara, odnosno 79,41%. Ona je istakla da je stanje na računu budžeta na dan 31.12.2019. iznosilo je 19.574.000 dinara i na podračunu 421.000 dinara.

Načelnica je govorila i o šestomesečnom izveštaju budžeta za 2020. godinu.

Zbog COVID-19 porez i prihod u budžetu je znatno manji, te je finansijska situacija teža, ali po rečima Savićeve, ova situacija će se prevazići u narednom periodu.

Odbornik Raco Mentović (SPS) rekao je da kontrolu budžeta treba da vrši državna revizorska kuća, a ne privatna, na šta mu je načelnica Marina Savić odgovorila i papirološki dokazala da Opština Svrljig godinama unazad traži da reviziju vrši DRI.

Emina Žikić, foto: Opština Svrljig
Emina Žikić, foto: Opština Svrljig

Odbornica Emina Žikić (GG) govorila je o budžetu, a dotakla je temu i usluge po ugovrima za funkcinisanje SO, Opštinskog veća, predsednika opštine, kao i u okviru istog konta za materijal SO i druge rashode.

Za poljoprivredu i ruralni razvoj utrošeno je samo 4% u 2019. godini, za ekonomski razvoj i upošljavanje samo 15 miliona dinara, za srednje obrazovanje 0,8% za funkcionisanje mz 2,97%. Građani opštine se pitaju za šta je utrošen novac opštine Svrljig, rekla je Žikićeva.

Ona ističe da je za kulturu, informisanje i sport odvojeno 58 miliona, te dodaje da je za npr. javno informisanje usluga po ugovoru izdvojeno čak 8.170.000 dinara, a da za funkcionisanje Lokalne samouprave utrošeno 81.059.000 dinara.

Odbornica Emina Žikić (GG) podsetila je da se Opština prošle godine kreditno zadužila kod Komercijalne banke za nešto malo više od 56 miliona dinara.

Na ovoj sednici SO Svrljig govorio je i predsendik opštine Miroslav Marković.

On se osvrnuo na prozivku o utrošku sredstava za bazane u Svrljigu u iznosu od 15.000 miliona dinara.

Marković je rekao da su troškovi održavanja bazena smanjeni, a da održavanje filtera i svega što se tiče direktnog pitanja bezbednosti svih građana, posetioca bazena, mora biti na najvišem nivou.

Miroslav Marković, foto: Opština Svrljig
Miroslav Marković, foto: Opština Svrljig

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković govorio je i o problemu pasa lutalica na ulicama grada, obavestio je odbornike da je ugovor sa firmom koja je vršila odvoženje i uklanjanje pasa sa ulica Svrljiga raskinut, te da se očekuje da se u narednih nekoliko dana potpiše novi ugovor sa novom firmom.

Inače, do kraja sednice SO Svrljig izglasane su sve tačke dnevnog reda.

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano