Search
Close this search box.
Broj pregleda

Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležena značajna godišnjica

Podeli sa prijateljima:

Danas je u opštini Svrljig obeležena značajna godišnjica – 100 godina od stradanja svrljiških ustanika u Prvom svetskom ratu.

Prvi svetski rat Grbavce Svrljig
Narodni poslanik Milija Miletić u obraćanju gostima u sali Centra za turizam, kulturu i sport, foto: M.S. / Svrljiške novine

Pomen postradalima odat je u centru sela Grbavče, kod spomen kosturnice nevino stradalim Svrljižanima u Prvom svetskom ratu, odnosno u Topličkom ustanku.

Sto godina od toplickog ustanka

U ime opštine Svrljig ovom činu prisustvovali su predsednica opštine Jelena Trifunović, njen zamenik Gradimir Milosavljević, predsednik Skupštine opštine Svrljig Nebojša Antonijević, pomoćnici predsednice opštine Svrljig, narodni poslanik Milija Miletić, kao i saradnici iz opština Pantelej, Knjaževac i Novi Pazar, te pripadnici Vojske Republike Srbije, Policije, predstavnici Vlade Republike Srbije i mnogi drugi.

Marko Mladenovic 4
Marko Mladenović, direktor Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig, foto: M.M. / Svrljiške novine

Nakon polaganja venaca i opela u Grbavču, obeležavanje ovog bitnog datuma nastavljeno je u sali bioskopa Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig gde je priređen prigodan kulturni i istorijski program, praćen horom, nastupom glumaca i kratkometražnim filmovima o događaju koji se zbio na prostorima svrljiške opštine pre 100 godina.

Prisutnima su se obratili i narodni poslanik Milija Miletić, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Dragan Todorović i direktor Centra za turizam, kulturu i sport Marko Mladenović.

Kada je reč o samom događaju, vredno je istaći da je 13. marta 1917. godine bugarski okupator počinio je nečueveni zločin u znaku odmazde i to zbog velikog učešća Svrljižana u oslobađanju svog mesta i ovog kraja uopšte, za vreme Topličkog ustanka.

Bugari su tog dana ubili 62 nevinih ljudi iz Svrljiga, među ubijenima bilo je devojaka, neoženjenih momaka, dece, mladeži, kao i jedna trudna žena koja je bajonetom rasporena.

Svrljisko toplicki ustanak 1
Obeležavanje stogodišnjice, foto: A.K.

Mošti svih nastradalih ovog dana pohranjene su u spomen kosturnici u centru Grbavča. Inače, kosturnica je osveštana prvi put 1935. godine.

5 Komentara

  1. svima nam je zao nevinih zrtava,ali moramo biti objektivni,na teritoriji Svrljiga nije bilo borbi Svrljizana proti v Bugara.Mozda je par Svrljizana otislo do Toplice,ali to je sve.Ponovo zelim da mi naucnici daju popis imena nepostojecih ustanika.Neko pominje izvesnog Miletica kao navodnog cetovodju.Istina je da je taj covek iz Labukova opravdano pobegao da ga Bugari ne bi mobilisali.Neko kaze da su mu se kasnije pridruzila dva coveka.Ali nikako nije bio cetovodja bez cete.Ponavljam da su jedine manje carke u Svrljiskom kraju bile onda kada je toplicki cetovodja Milan Decanski sa svojim Toplicaninama dolazio do Svrljiga.Podrzavam akciju pomena nevinim zenama,deci i starcima,koji nikako nisu mogli biti ustanici,a stradali su od strane bugarskih psihopata.Molio bih organizatore ovog pomena da ga ubuduce svake godine organizuju,cak i kada nema izbora,pa da istoriju daleko preciznije prenesu potomcima uz pomoc nestranacki opredeljenih istoricara.I jos damo da dodam da u prvom svetskom ratu NIJE BILO VELIKOG UCESCA SVRLJIZANA i da Svrljizani nisu sami oslobodili Svrljig.

    1. Napisao bih “pošovani Srbo”, ali mi savest ne dozvoljava da se tako obraćam osuđenim osobama. Ako u selu od 200-300 duša ubiju 63 samo u odmazdi – to je zverstvo. U Prvom svetskom ratu samo iz Svrljiga je učetvovalo više od 40 odsto muškog življa, mnogi od njih su nosioci “Albanske spomenice”, a teror i strah okupatora koji su u Svrljig ušli oktobra 1915. je itekako sprovođen. Značajne bitke vodile su se na Gramadi, a u jednoj od njih je okupator koristio čak i dva “aeroplana”. Preko naših dedova, ma koliko ih je bilo iz Svrljiga, koji su učestvovali u Velikom ratu, a mnogi od njih ostavili i svoje živote na frontu, ne može da gaziš, koliko god ti bio hrabar za tastaturom.

  2. Poštovani Srbo,
    tebi je poznato kao i meni da istoriju pišu pobednici odnosno istoričari onih koji su na vlasti,a oni drugi istoričari mogu da otkriju ono što još uvek ne treba da izađe na videlo odnosno nedaj bože da su učesnici bili na drugoj strani a rođaci su naših voljenih na vlasti.

  3. ODGOVOR NAPREDNJAKU ponosim se [to sam bio pod nepravednom sankcijom onda kada sam se suprotstavio kriminalizovanom rezimu,a takvom se rezimu i dalje suprotstavljam.Da su naprednjaci inteligentni ,obrazovani i posteni u to ne sumnjam,pa me cudi kako moji komentari nisu dobro protumaceni,jer sve je,kako ovde,tako i na radio Svrljigu receno i napisano cak i za nepismene.U vecini tekstova sam se jasno izjasnio da osudjujem Bugarske zlocine,a da sam protiv falsifikovanja istorije u razne politicke i druge svrhe.Pocistite prvo u svom dvoristu naprednjaci.Ne zelim polemiku sa vama na ovako malo prostora,a samo zelim da mi objasnite da li kod vas jos ima mobinga i da li proveravate kakve licnosti su znacajne u vasoj stranci

  4. Odgovor Branislavu.Drago mi je da ovde komentarisu i oni sa kojima se moze ravnopravno diskutovati i kojima ne treba mnogo dodartnih podataka,jer sam dosta opsirno opisivao da li je ili ne bilo svrljisko toplickog ustanka.Jos da dodam niko nije oslobadjao Svrljig u prvom svetskom ratu,vec su malobrojni Bugari pobegli pred nadiranjem srpske vojske nakon solunskog fronta

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano