Search
Close this search box.
Broj pregleda

DOMAĆINSKA KUĆA: Gajenje povrća na malim površinama

Podeli sa prijateljima:

Veliki broj seoskih i gradskih porodica gaji povrće na površinama koje su u sklopu okućnica.

Način na koji se gaji povrće otkrivaju stručnjaci iz Domaćinske kuće, foto: healthyforgood.heart.org
Način na koji se gaji povrće otkrivaju stručnjaci iz Domaćinske kuće, foto: healthyforgood.heart.org

Proizvodnja povrća na malim površinama omogućuje značajnu uštedu u kućnom budžetu.

Povrće najbolje uspeva na mestima koja su osunčana, dobro provetrena i nemaju visok nivo podzemnih voda. Kada se opredelimo za kulture koje želimo da gajimo moramo postaviti pravilan plodored i plan setve.

Novembar i decembar su meseci kada se sa parcela iznose žetveni ostaci zatim đubre (Ko je u mogućnosti) stajnjakom 300 kg po aru i ore zimsko na 30-35 cm. U proleće pre setve potrebno je izvršiti obradu zemljišta ručnio ili motokultivatorima, kako bi se obezbedio povoljan vodno-vazdušni režim i tako obezbedilo nesmetano klijanje i nicanje biljaka.

Nakon predsetvene pripreme u zavisnosti od kulture koju gajimo, pravimo leje, idealna širina leje je 120 cm, kako bi se mogla nesmetano pleviti i obrađivati bez gaženja i tabanja zemljišta.

Pravilne i funkcionalne leje treba da su 10 cm odignute iznad zemlje da bi se omogućilo ceđenje vode pri obilnim padavinama. Između leja ostaviti staze širine 30 do 50 cm za nesmetan prolaz i obavljanje svih potrebnih operacija.

  • Prvo sejemo povrće za čije su klijanje i nicanje potrebne temperature od 3 do 5 °C, a to su grašak, spanać, salata, crni i beli luk, rotkvice. Prostor u povrtanjaku može se iskoritstiti i za setvu aromatičnog, lekovitog i začinskog bilja, one se mogu sejati u malim trouglastim lejama ili po ivicama povrtnjaka. Najčešće gajene aromatične biljke kod nas su: korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava, one svojim mirisom privlače brojne insekte, odnosno privlače insekte predatore koji se hrane štetnim insektima, privlače insekte oprašivače, a neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koji odbijaju insekte koji mogu naneti velike štete gajenom povrću. Takođe, preporuka je da se crni luk i mrkva seju u naizmenične redove, odnosno 1 do 2 reda luka i 1 do 2 reda mrkve. Eterična ulja šargarepe odbijaju lukovu muvu, koja nanosi velike štete luku, a eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muvu.

Izvor: Domaćinska kuća, autor: Dragan Mijušković

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano