Search
Close this search box.
DELEGACIJA SVRLJIGA U BUGARSKOJ OPŠTINI VRŠEC
Broj pregleda

Rešenje za vodu

Podeli sa prijateljima:

Predsednik Opštine Svrljig, Milija Miletić, i predsednica Skupštine opštine Svrljig, Jelena Trifunović, razgovarali su sa kmetom bugarske opštine Vršec Ivanom Lazarovim i njegovim zamenikom Petrom Stefanovim o mogućnostima za uspostavljanje prekogranične saradnje ovih dveju opština sa različitih strana Stare planine.

Milija-Miletic

Poseta delegacije Svrljiga opštini Vršec i regionu severozapadne Bugarske organizovana je u okviru projekta prekogranične saradnje “Duh Stare planine”, koji finansira Evropska unija a realizuje nevladina organizacija “Protekta” iz Niša.

Iako je reč o naizgled potpuno različitim opštinama, jer u  Svrljigu dominira poljoprivreda a Vršec je jedna od najpoznatijih banja Bugarske (lečilište je aktivno 160 godina, u grbu grada je natpis “Opština zdravlja”), domaćini i gosti  imali su kao zajedničku temu – vodu!

Svrljig traži rešenja za prečišćavanje otpadnih voda i za zamenu starih azbestnih vodovodnih cevi, – rekao je Milija Miletić, i dodao da je detaljno upoznat sa opštinom Vršec, odnosno ovim banjskim predelom, koje živi zahvaljujući vod.

Kmet Ivan Lazarov je istakao da imaju zaista veliku pomoć od fondova EU.

vrsec-2

Sva naša iskustva te vrste vezana su za Evropu. Pre dva meseca Eropska unija je prihvatila naš projekat za izgradnju stanice za prečišćavanje otpadnih voda, za šta smo dobili 2,5 miliona evra. Stanica je projektovana za naselje od 10.000 ljudi (Vršec ima 7.000), a po potrebi se može proširivati. Drugim projektom dobili smo 800.000 evra za zamenu azbestnih vodovodnih cevi u jednom delu opštine. Kad to završimo tražićemo još, istakao je Lazarov.

Gosti iz Svrljiga interesovali su se i za turizam, posebno seoski, i dobili odgovor da luksuzni hoteli i etno-turizam u Vršecu danas žive prvenstveno od vikend-turizma. Klijenti su domaći gosti iz najbližeg velikog grada – Sofije – udaljenog 100 kilometara. Razvoj turizma u Vršecu takođe podržava Evropa:

Jutros sam predala još dva projekta iz oblasti turizma, – rekla je Tanja Petrova, konsultant za evropske projekte u Vršecu. Mi stalno pripremamo projekte za Evropu, iako u oblasti turizma imamo i domaće investitore (Hotel “ATA” sa četiri zvedice). O našoj vezanosti za evropske fondove najbolje govori činjenica da godišnji budžet opštine iznosi 2,5 miliona evra, a da trenutno imamo evropske projekte vredne 10,5 miliona, od kojih se već realizuju projekti u vrednosti 7,5 miliona evra. Ako neko hoće evropske pare za razvoj, mora da se svakodnevno bori za njih.

Učesnici razgovora su se saglasili da bi jedno od važnih područja saradnje moglo da bude stočarstvo. Ono se sa obe strane planine suočava sa istim problemima (neisplativa proizvodnja), zbog kojih je, na primer, broj ovaca u opštini Vršec sveden sa 6.000 na oko 500! Utisak je da se radi o strukturnim problemima koji nisu rešeni ulaskom Bugarske u Evropsku uniju, zbog čega je za njihovo rešavanje neophodno uključivanje matičnih država, ali i Evrope.

Predstavnici Svrljiga i Vršeca postigli su načelni dogovor o potpisivanju protokola o dugoročnoj saradnji. Domaćini su pozvali Kulturno-umetničko društvo iz Svrljiga da iduće godine učestvuje na međunarodnom festivalu folklora u Vršecu.

Jedan komentar

  1. Znaci, pobratimi Bugari ce da preciscavaju vodu i da nas snabdevaju i tako cemo da resimo problem sa vodom u Svrljigu!? Genijalno!
    A za ovce, sta je tu je, ne isplati se ni njima ni nama.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano