Search
Close this search box.
NA LISTI I SVRLJIG
Broj pregleda

Fond PIO finansira PUPS!

Podeli sa prijateljima:

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak kontrole finansiranja PUPS-a zbog sumnji da ova partija u najmanje 14 opština u Srbiji, među kojima je i Svrljig, besplatno koristi prostorije lokalnih udruženja invalida i penzionera, a koje su mahom u vlasništvu PIO Fonda.

pups

Na ovaj način PUPS, čiji je lider Jovan Krkobabić, ujedno i potpredsednik Vlade, krši Zakon o finansiranju političkih aktivnosti koji zabranjuje državnim institucijama, ali i neprofitnim udruženjima poput penzionerskih da finansiraju političke stranke, a ovakvo korišćenje poslovnog prostora zakon eventualno tretira i kao donaciju, u formi usluge bez naknade, odnosno može se smatrati i vidom finansiranja ove stranke.
Naime, tragom saznanja lista ”Alo!” da PUPS besplatno koristi više hiljada kvadrata poslovnog prostora Fonda PIO, ustupljenog na korišćenje penzionerskim udruženjima širom Srbije, Agencija za borbu protiv korupcije je analizom Godišnjeg finansijskog izveštaja PUPS-a, u delu koji se odnosi na troškove zakupa, utvrdila da su opštinski odbori PUPS-a u 14 gradova naveli trošak iskazali nulom, a da je na istoj adresi registrovano neko od udruženja invalida i penzionera.

Reč je, kako navode u Agenciji, o opštinama Zrenjanin, Alibunar, Srbobran, Beočin, Knjaževac, Zaječar, Užice, Požega, Prijepolje, Čačak, Niš, Aleksinac, Kragujevac i Svrljig.

– Agencija će u daljem postupku kontrole uputiti dopis Fondu PIO radi utvđivanja činjenica u vezi sa navedenim nepokretnostima, i to: Da li Fond PIO raspolaže navedenim nepokretnostima, da li je, kome i pod kojim uslovima ustupio korišćenje navedenih prostorija – poručuju iz Agencije.

Odatle upozoravaju i da u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, pored ostalog, stoji odredba o zabrani finansiranja političkog subjekta od strane javnih ustanova i preduzeća, privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju usluge od opšteg interesa, ustanova i preduzeća sa učešćem državnog kapitala, sindikata, udruženja i drugih nedobitnih organizacija.

PIO: Nasleđeni ugovori

Iz PIO Fonda poručuju za „Alo!“ da oni nisu izdali u zakup svoj poslovni prostor PUPS-u, već da su ugovorni zakupci poslovnog prostora Fonda opštinska udruženja penzionera i invalida rada.
– Svi prostori po opštinama u funkciji su penzionerskih organizacija i koriste se na osnovu ugovora i odluka potpisanih sa pravnim prethodnicima RF PIO – Komunalnim zavodom, kasnije SIZ-om, a Fond je, kao pravni sledbenik ovih organizacija obaveznog osiguranja nasledio i obnovio ugovore osamdesetih i devedesetih godina. Ugovorima je predviđeno da penzionerske organizacije mogu taj prostor, u kome su zakupci, izdavati u podzakup – navode u Fondu.

(ALO)

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano