Search
Close this search box.
PROJEKAT
Broj pregleda

Saradnja sa Nemcima na projektu „Exchange 4“

Podeli sa prijateljima:

U okviru programa „Exchange 4“ danas je u sali SO Svrljig organizovan radni sastanak partnera na projektu “Svrljižanka“- predstavnika opštine Svrljig, ZZ „Svrljižanka” i Nemačkog grada Bobrič-Hilbesdorf.

NEMCI

Dobrodošlicu gradonačelniku Bobrič-Hilbesdorfa Volkeru Hauptu i njegovom saradniku Larsu Furkertu poželeli su predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović, narodni poslanik Milija Miletić i direktor ZZ “Svrljižanka“ Marko Mladenović.

Oni su goste upoznali sa svrljiškom opštinom, poljoprivrednim i privrednim kapacitetima i planovima daljeg poslovanja i razvijanja Svrljiga.

Saradnja treba da se odnosi prvenstveno na poljoprivredu. Naš cilj je da ojačamo poljoprivrednike i njihova gazdinstva, potom da uvećamo broj grla stoke i da ponudimo najbolje proizvode na inostrano tržište, što je moguće kroz ovaj projekat, rekao je Miletić.

Miletic-Mladenovic-i-gosti

Kao što je i ranije najavljivano opšti cilj projekta „Svrljižanka” je podrška daljem razvoju novoformirane zemljoradničke zadruge „Svrljižanka” i poljoprivrede u Svrljigu.

O aktivnostima na projektu poljoprivrednike i predstavnike nemačkog grada Bobrič-Hilbesdorf upoznao je direktor Zadruge Marko Mladenović.

Ceo proces oko realizovanja projekta usmeravamo na ekonomsko unapređenje Svrljiga. Inače, ovom posetom nastavljena je saradnja u razmeni iskustava sa nemačkim partnerima na projektu, istakao je Mladenović.

Projekat se bavi uspostavljanjem dugoročne saradnje i podrške lokalnih vlasti daljem razvoju poljoprivrede i zadrugarstva u Svrljigu.

Svrljizanka-ZZ

Uvećanje broja članova zadruge, brendiranje tradicionalnih svrljiških poljoprivrednih proizvoda i njihova organizovana promocija ka velikim gradovima u regionu je naš cilj ali i jedan od glavnih ciljeva projekta. Nudimo autohtonu rasu ovce, najbolji sira i ostale prirodne proizvode, odnosno sve ono što stranci žele, kazala je Jelena Trifunović.

Sastanku je prisustvovao i predsednik SO Svrljig, Nebojša Antonijević, zamenik predsednika SO, Nataša Ivković, predstavnici poljoprivredne stručne službe i poljoprivrednici.

Jedan komentar

  1. Smatram da je ovo samo početak, da sa nemačkim partnerima odmah može da se razgovara o drugim oblastima projektne saradnje. Može se odmah napraviti iskorak ka MLADIMA kao ciljnoj grupi koja je važna za budućnost tog nemačkog mesta ali i za sam Svrljig. Koliko mladih poljoprivrednika je ušlo u Zemljoradničku zadrugu “Svrljižanka” i može da bude osnova za projektovanje nove saradnje sa mladim poljoprivrednicima iz nemačkog partnerskog grada. To je pravo pitanje za direktra ZZ “Svrljižanka” pošto je to isto lice i koordinator Kancelarije za mlade u opštini Svrljig. Nemojmo čekati kraj projekta gradimo budućnost danas!!!!!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano