Search
Close this search box.
Broj pregleda

Hram Svete Trojice u Prekonogi

Podeli sa prijateljima:

Na oko dva kilometaa jugozapadno od sela, na mestu zvanom Rumenjak, nalazi se novosagrađeni hram Svete Trojice.

Crkva Svete Trojice u Prekonogi, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine
Crkva Svete Trojice u Prekonogi, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine

Hram je izgrađen na mestu gde je nekada bio stari hram. Na mestu gde je sada sagrađen novi hram nalaze se i ukopana dva kamena spomenika. Na jednom koji je kameni krst, zapisano je „podiže selo Prekonoga na Svetu Trojicu 1926. godine.“ Tanašnji hram osvećen je 2005. godine.

Inače, ova svetinja vidi se sa glavnog državnog puta koji vodi ka Zaječaru i Nišu i jedna je od lepših u svrljiškoj opštini.

Sveto Trojstvo ili Sveta Trojica (grč. Τριάδα, lat. Trinitas) hrišćanska je verska dogma utvrđena na crkvenim saborima iz 4. veka, po kojoj je jedan Bog u trima ličnostima (grč. ипостас): Oca, Sina i Svetog duha.

Štit vere (lat. Scutum Fidei), srednjevekovni simbol Trojice u zapadnom hrišćanstvu
Štit vere (lat. Scutum Fidei), srednjevekovni simbol Trojice u zapadnom hrišćanstvu

Iako se sama reč trojstvo ne nalazi u Bibliji, verovanje u trojicu (trinitarizam, trojičnost), odlika je većine hrišćanskih crkava i smatra se „centralnom dogmom hrišćanske teologije”. U zapadnom hrišćanstvu preovlađuje mišljenje da je trojična doktrina rezultat dugotrajnog proučavanja Biblije od strane Crkve. Nasuprot tome, Pravoslavna crkva tvrdi da je dogma o Svetoj Trojici deo vere koju je primila usmenim putem od Isusa Hrista preko apostola, i da je kao takva oduvek bila deo vere Crkve.

Tokom istorije, neke hrišćanske zajednice su odbacivale trinitarnu poziciju, naglašavajući Božje jedinstvo (kao što je to u islamu, stub vere), kao npr.: arijanstvo, monofizitstvo (koptska, jermenska i etiopska crkva), modalizam, unitarijanizam. Potpuno odvojenu ljudsku i božansku prirodu Hrista propovedaju nestorijanci. Neke crkve imaju zasebne hristološke teorije, npr.: mormoni, Jehovini svedoci.

Ovaj tekst je nastao u cilju promocije opštine Svrljig i crkvene opštine Svrljig kroz projekat koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano