Search
Close this search box.
POLJOPRIVREDA
Broj pregleda

Miletić: Subvencija i za jedno grlo stoke

Podeli sa prijateljima:

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je na sednici od 8. septembra razmotrio Informaciju o IPARD programu, Informaciju o radu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za period april-jun 2014. godine i Informaciju o isplati podsticaja u poljoprivredi u 2015. godini. Sastanku je prisustvovala I ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Narodni poslanik Milija Miletić Miletić: Subvencija i za jedno grlo stoke

Narodni poslanik Milija Miletić – predsednik Ujedinjene seljačke stranke, poručio je da zadatak svih poljoprivrednih službi, lokalnih samouprava i njih samih da dodatno upoznaju ljude koji žive na selu i od sela o predstojećem IPARD programu, ali i o subvencijama koje propisuje država.

U više navrata sam tražio i apelovao da ljudi sa jednim umatičenim grlom, na primer jednom kravom, nekoliko ovaca i koza dobiju subvencije, pogotovu stočari iz marginalnih i brdsko-planinskih područja, sa nerazvijenih teritorija i iz nerazvijenih opština, rekao je Miletić na sastanku Odbora i dodao da se svakako mora posvetiti pažnja starijim ljudima, ljudima koji žive na selu i od sela.

Miletić je zaključio da subvenicije u poljoprivredi nisu dovoljne i da se u narednom periodu mora raditi na njihovom povećanju.

Kada se govori o subvencijama, potrebne su svim poljoprivrednicima, ali akcenat mora biti na nedovoljno razvijene regione u Srbiji, kaže Miletić.

Ministarka poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević Bošković pohvalila je Miletićevo zalaganje i borbu za selo i poljoprivredu i istakla da je on i mimo redovnih zasedanja vrlo često kontaktira, kao i njene bliske saradnike.

Radni sastanak ministarke i poslanika u Svrljigu Miletić: Subvencija i za jedno grlo stoke

Milija prosto uvek ima dobre ideje, bori se za svoj Svrljig, za svoj kraj, a ja to cenim i pozdravljam, istakla je Bogosavljević Bošković.

Na kraju, Miletić je ponovo apelovao da ljudima iz marginalnih područja treba obezbediti da mogu dobiti subvenciju ukoliko čuvaju jedno grlo stoke, odnosno kravu, nekoliko ovaca i koza.

U nastavku zasedanja informaciju o isplati podsticaja u poljoprivredi u 2015. godini predstavili su pomoćnici ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i direktor Uprave za agrarna plaćanja.Predstavljena je procedura isplate podsticaja i struktura isplate. Finansijskim planom za Ministarstvo je u 2015. godini izdvojeno 41,2 milijarde dinara, od čega 35,8 milijardi za poljoprivredu, od čega 27,2 milijarde za subvencije. 85 odsto tih sredstava ide preko Uprave za agrarna plaćanja koja je do sada isplatila 65 odsto prijavljenih subvencija. Realizovano je 71 odsto direktnih plaćanja, što se najviše odnosi na regresiranje đubriva i goriva, a na istom procentu je i realizacija plaćanja za stočarsku proizvodnju. Takođe, povećane su i kontrole na licu mesta zbog sprečavanja nenamenskog trošenja budžetskih sredstava. Ove godine broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava je 350.000 i Uprava se suočava sa manjkom zaposlenih koji rade na realizaciji subvencija za ova gazdinstva i za realizaciju IPARD programa, koji takođe ide preko Uprave.

2 Komentara

  1. Koliko je korisnika subvencija, sa teritorije opštine Svrljig, bilo, po godinama vladanja USS, odnosno koliko je to bilo u poslednjih pet godina????. Bilo bi dobro da se vidi koliko opštinska struktura i sama vladajuća USS potpomažu poljopriverdnim proizvodjačima da se prijave za subvencije, ali i koliko tih prijava je usvojeno, koliko je njih dobilo subvencije i kako su se one realizovale kod tih proizvodjača. Da li se kroz te subvencije povećala poljoprivredna proizvodnja na teritoriji opštine Svrljig???. Ova i druga pitanja su osnova da se pripreme odgovori i da se kroz to sadašnja vladajuća struktura u opštini pripremi za predstojeće lokalne izbore. Živeo Svrljig!!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano