Search
Close this search box.
NEMA PADA STOČNOG FONDA
Broj pregleda

Sastanak Okruga u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

U sredu, 4. marta, u sali Skupštine opštine Svrljig održan je radni sastanak predstavnika lokalne samouprave Svrljig, na čelu sa predsednicom opštine Jelenom Trifunović i predstavnicima Nišavskog okruga koje je predvodio načelnik okruga, Aleksandar Cvetković.

Sastanak-okruga

Tom prilikom državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, na sastanku Okruga koji je održan minule nedeljeu Svrljigu, istakao je da je Svrljig jedina opština u kojoj nije zabeležen pad, odnosno smanjenje stočnog fonda u nišavskom okrugu.

On je pohvalio napore opštine Svrljig na prevenciji i suzbijanju bolesti plavog jezika u toku 2014-te, s obzirom da je postojala velika opasnost da se epidemija iz susednih opština proširi i na opštinu Svrljig.

U opštini Svrljig sagledana je kompletna situacija na terenu sa svim problemima koji opterećuju ovu opštinu. Radnom sastanku pored stalne delegacije načelnika Nišavskog upravnog okruga i rukovodstva opštine Svrljig koji  po planu posećuju opštine NUO prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak. Razmatrana je situacija na terenu i problemi sa kojima se suočava opština Svrljig. Primena Zakona o planiranju i izgradnji koji je nedavno stupio na snagu, kao i skoro donošenje Zakona o inspekcijskom nadzoru i Zakona o vanrednoj situaciji, stavlja opštine Nišavskog upravnog okruga na velika iskušenja. U opštini Svrljig koja ima samo 39 zaposlenih, postoji potreba za još 14 službenika. Ovi kadrovi su neophodni za izvršenje poverenih poslova republike i implementaciju pomenutih zakona. Loša privatizacija preduzeća dovela je do toga da nekada veliki giganti sada budu opustošeni. Potencijalni investitori odustaju od ulaganja u pojedine fabrike, jer država još uvek nije rešila imovinske odnose. Na desetine zahteva za davanje  saglasnosti upućeno je prema resornim Ministarstvima, ali odgovora na neke zahteve nema i po 2 godine. Vanredne situacije su u više navrata zadesile Svrljig u 2014. godini. Pored poplava opštinu su pogodile i zimske nepogode koje su prouzrokovale velike havarije na elektro mreži. Uz velike napore, svi problemi su uspešno prevaziđeni, a najvažnije je da nije bilo povređenih i nastradalih, istakla je Jelena Trifunović.

Cilj ovih sastanaka načelnika okruga je da se krene sa rešavanjem gorućih pitanja u čemu može pomoći i država.

(Autor: M. D. ; delovi teksta preuzeti: nis.okrug.gov.rs)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano