Search
Close this search box.
Broj pregleda

Održana Konstitutivna sednica Odbora za očuvanje kulturne baštine Svrljiga

Podeli sa prijateljima:

U sali Skupštine opštine Svrljig, 26. 09 2017. godine održana je Konstitutivna sednica Odbora za očuvanje kulturne baštine Svrljiga, nakon što je Skupština opštine Svrljig usvojila predloženi Osnivački akt, podržan i od strane narodnog poslanika Milije Miletića.

Nalazište u Niševcu, poseta, foto: M. Miladinović
Nalazište u Niševcu, poseta, foto: M. Miladinović

Sednicom je predsedavao dr Vladimir P. Petrović sa Balkanološkog instituta SANU.

Miletic i P.Petrovic
Arhivska fotografija, foto: Simple Look / Svrljiške novine / Vladimir P. Petrović i Milija Miletić

Kako je na Sednici rečeno, veoma je bitno promovisati Muzejsku zbirku, publikovati kulturna dobra, ona koja su nasleđena ili nastaju u sadašnjosti, imaju specifičnu vrednost za ljude i treba ih sačuvati za buduće generacije.

Kulturna baština mora biti pod režimom zaštite, ima simbolički značaj u svesti ljudi, a sa ekonomskog aspekta predstavlja turistički potencijal.

Odbor je potvrdio da je za izdavačku delatnost zadužena Zorica Branković Basarić, a za turizam Nenad Ranđelović.

MUZEJSKA POSTAVKA U ZGRADI GRKINJE!

centar za socijalni svrljig
Arhivska fotograifja, zgrada Centra za socijalni rad, zgrada Grkinje

Na odboru je podržana Odluka Skupštine opštine Svrljig o dodeli zgrade Grkinje, u kojoj se sada nalazi Centar za socijalni rad.

Po rečima dr Vladimira Petrovića, istaknut je i pozitivan stav narodnog poslanika Milije Miletića o neophodnosti smeštaja Zavičajnog muzeja u toj zgradi, što je svakako podrška procesu obezbeđivanja prostorija za Zavičajni muzej.

Slaviša Milivojević je obavestio Odbor da je u ranijem periodu Skupština opštine donela odluku o dodeli zgrade Grkinje za smeštaj Muzejske zavičajne zbirke, napravljen projekat od strane Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša, pod čijom je zaštitom pomenuta zgrada, samo treba posetiti na taj akt.

Dakle, potrebno je izmestiti Centar za socijalni rad u adekvatniji prostor,i ako treba doneti Odluku o dodeljivanju tog prostora za Muzej. Dr Petrović smatra da je potrebno uputiti Zahtev SO Svrljig o dodeli zgrade Grkinje Centru za turizam, kulturu i sport, da bi se namenila za formiranje Zavičajnog muzeja uz organsku povezanost i uz aktivno učešće Opštine u tom procesu. 

Na Sednici je još rečeno da je neophodno omogućiti štampanje:
1) Etno-kulturološkog zbornika, koji je, po rečima dr Vladimira Petrovića inacionalni zbornik i zato mora uzlaziti jedanput godišnje svake godine. Tozahteva planiranje i obezbeđivanje sredtava za njegovo pojavljivanje iz štampe.
2) Timakum Majus, dvojezičnog izdanja knjige dr Vladimira Petrovića i dr Vojislava Filipovića, povodom desetogodišnjice Arheoloških iskopavanja usuizdavačkoj delatnosti sa Balkanološkim institurom, Centrom za turizamkulturu i sport i SANU.
3) Zbornika radova o Arheološkim istraživanjima na teritoriji Svrljiškog kraja i rezultatima istraživanja, čiji je priređivač Zorica Branković Basarić.

ZAŠTITA PREKONOŠKE PEĆINE, TERMI – PRIORITET!

Iznet je pozitivan stav o sprečavanju uništavanja i ulaska vandala u Prekonošku pećinu, zatvaranjem ulaza pećine, ali je neophodno zaštititi terme koje su najstarije, kako dr Petrović kaže, jer potiču iz 60-70. god I veka posle Hrista.

Takođe, nephodno je izvršiti ekspropijaciju zemljišta u Niševcu, gde se nalazi lokalitet Timakum Majus i parcela sa termama.

2 Komentara

  1. I sta, tamo su kao neki cike pricali o buducnosti kulture u Svrljigu.
    Lepo je sto se zalazete za kulturu, istoriju i sl. ali bre ljudi, da li je moguce da niste sposobni da sami organizujete nesto, vec zovete coveka iz Beograda da vam bude predsednik ili vec sta u toj organizaciji. Da li to znaci da nema sposobnih ljudi vise? Nije mi jasno. Uz duzno postovanje i Petrovicu i Filipovicu i jesu zasluzni za puno sto-sta, ali u ovom slucaju trebaju biti samo clanovi, jer za deset godina rada nista konkretno se nije dogodilo na teritoriji Svrljiga, za razliku od opstine Knjazevac gde su iskopavanja donela bar neku kakvu-takvu turisticku ponudu.
    Gospoda iz Beograda mogu biti clanovi, ali ne i predsedavajuci na sednicama.

  2. Prioritet bi trebala da bude zaštita šuma koje najviše doprinose atraktivnosti Svrljiga, jer ako se ovako nastavi i hrast i bukva će se naći samo u zavičajnoj zbirci.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Miljan Milenković, Akademski slikar
Za učenike OŠ ,,Dobrila Stambolić''