Search
Close this search box.
BEOGRAD/SRBIJA
Broj pregleda

Pododbor za praćenje stanja u poljoprivredi zasedao u Negotinu i Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

U ponedeljak, 5. septembra, u Negotinu održana je peta sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnin – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije.

pododbro-poljoprivreda5

Sednicom je predsedavao Milija Miletić – predsednik Pododbora, a pored članova ovog skupštinskog tela, sednici su prisustvovali i predstavnici opštine Negotin, Ministartstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Republičkog geodetskog zavoda, Građevinskog fakulteta i GIZ-a.

Na dnevnom redu, pored tačke “Razno“, našla se samo jedna tačka – “Komasacija- primeri dobre prakse“.

Imajući u vidu da je u Negotinu veoma uspešno izvršen proces komasacije zemljišta, predstavnici Pododbora su odlučili da baš u ovoj opštini sa tamošnjim rukovodstvom održe sednicu.

ko-pluzina

‚‚Kada je u pitanju poljoprivreda, komasacija je jedna od najbitnijih elemenata za napredak, jer se komasacijom rešavaju veoma bitne stvari kada je u pitanju položaj poljoprivrednih dobara. Kao prvo rešavaju se pravno imovinski odnosi, jer smo svedoci da u prethodnih 50-60, pa i 100 godina nisu rešeni, potom, rešava se problem vodosnabdevanja, regulišu se se putni pravci i mnoštvo drugih problema. Zbog toga sam potencirao izmenu Zakona o državnom zemljištu, konkretno po pitanju komasacije, gde ćemo uključiti ljude koji su stručni u ovoj oblasti, kao što su profesor Rajica Mihajlović, predstavnici RGZ-a, GIZ-a, koji su finansirali jedan deo projekata u ovih sedam opština, među kojima je i opština Svrljig”, rekao je Miletić.

Miletić ističe da će akcenat biti usmeren prema ukrupnjavanju zemlje, jer po njegovim rečima, postoji veliki broj zainteresovanih za grupisanje i ukrupnjavanje zemljišta, ali su takse trenutno visoke, pa možda i veće od vrednosti jednog ara zemljišta.

Inače, nakon prvog dela sednice Pododbora članovi i učesnici sednice obišli su katasratsku opštinu Radujevac, gde su bili u prilici da razgovaraju sa meštanima i obiđu komasaciono područje.

Sednica je nastavljena u opštini Svrljig gde je takođe izvršen proces komasacije, u KO Plužina, a po rečima Milije Miletića i u svrljiškoj opštini je ovaj proces izvršen veoma zadovoljavajuće.

‚‚Naš cilj je da se proces komasacije nastavi i u narednom periodu. Važno je dopuniti postojeći zakon o poljoprivrednom zemljištu kako bi se stavio mnogo veći akcenat’na komasaciju ili da se donese novi zakon o komasaciji”, rekao je Miletić na kraju sednice

NAJNOVIJE NA PORTALU

Upis dece

Upis u predškolsku ustanovu “Poletarac” 2024/2025

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano