Search
Close this search box.
LUKAVICA POBEDNIK
Broj pregleda

Završena 11. ‚‚Belmužijada”

Podeli sa prijateljima:

Na desetine hiljada ljudi posetilo je opštinu Svrljig za vreme trajanja privredno-turističke i kulturne manifestacije ‚‚Belmužijada”.

Folklor, foto: M.M. / Svrljiške novine
Folklor, foto: M.M. / Svrljiške novine

‚‚Belmužijada” je trajala od petka, 5. avgusta, do nedelje, 7. avgusta, a za to vreme Svrljigom je prodefilovalo na desetine hiljada ljudi.

Mnogobrojni posetioci iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Kraljeva, Kragujevca, Niša i ostalih gradova Srbije i inostranstva mogli su da probaju na daleko čuveni specijalitet belmuž koji su ove godine pripremale čak 42 ekipe, kako iz Svrljiga, tako i iz Knjaževca, Niša, ali i okolnih zemalja – Bugarske, Grčke, Makedonije.

Pripreme za početak spravljanja belmuža, foto: M.M. / Svrljiške novine
Pripreme za početak spravljanja belmuža, foto: M.M. / Svrljiške novine

Žiri u sastavu Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Živić Goran, Radenković Đura, Radovanović Danijela i Mihajlović Martin imali su težak zadatak da ocene najukusniji belmuž.

Apsolutno prvo mesto i titulu majstora za spravljanje belmuža ponela je svrljiška ekipa ‚‚Lukavica” koja je tom prilikom osvojila vaučer u visini od 50.000 dinara, drugo mesto i nagrada od 30.000 dinara pripalo je ekipi ‚‚Željevo”, dok je nagrada u visini od 20.000 dinara za treće mesto pripala svrljiškoj ekipi ‚‚Kumovi”.

I ove godine spoj tradicije, mladosti i lepote preplavio je centralnu binu gde je održan i izbor za mis najlepše pastirice.

U konkurenciji pastirica do devet godina titulu najlepše pastirice ponela je Ana Marjanović, mesto prvo pratilje zauzela je Anita Živić, dok je druga pratilja Petra Nešić.

Najlepše pastirice na ‚‚Belmužijadi'', foto: M.M. / Svrljiške novine
Najlepše pastirice na ‚‚Belmužijadi”, foto: M.M. / Svrljiške novine

U konkurenciji pastirica od 10 do 16 godina titulu najlepše pastirice ponela je Andrijana Aleksić, prva pratilja je Jana Jović, a druga Jana Jovanović.

U konkurenciji mis pastirice od 15 godina titulu najlepšu ponela je Milica Pavlović, za prvu pratilju izabrana je Danica Đorđević, a za drugu Jelena Janković.

Nagradu za najlepši etno štand dobio je štand 28 – Marine Savić, drugo mesto dobio je štand broj 54 Udruženje žena, dok je treće mesto pripalo štandu broj 61 Manojličanke.

Na 11. ‚‚Belmužijadi” dodeljene su i nagrade za takmičenje u domaćoj radinosti i prpiremanju starih jela.

U kategoriji slanih pita prvu nagradu ponela je ekipa MZ Grbavče, druga nagrada pripala je Jasmini Živadinović, a treća Ljudmili Petrović – Prekonoga.

Majstor u pravljenju domaćih kolača je Sanela Mihajlović iz Svrljiga, drugu nagradu osvojila je Branislava Cvetković a treću Udruženje dece sa smetnjama u razvoju.

U kategoriji slana peciva prva nagrada pripala je štandu br 38 – Marinković Jasmini, druga štandu 45 – Kostadinović Tomilsavu i treća štandu 5 – Krstić Zlati.

Predstavnik Plužine sa osvojenim nagradama, foto: M.M. / Svrljiške novine
Predstavnik Plužine sa osvojenim nagradama, foto: M.M. / Svrljiške novine

Kada su u pitanju pastirske sportske discipline ekipa sela Plužina je sveukupni pobednik.

U kategoriji nadvlačenje konopca prvo mesto osvojila je ekipa Plužina, drugo Vakup iz Aleksinca, a treće Drajinac.

U nadvlačenju konopca u kategoriji žena prvo mesto osvojile su žene iz Plužine, drugo žene iz Grbavča, a treće žene iz ekipe Derven u Gurgusovcu iz Knjaževca.

U sportskoj dicsiplini bacanje kamena s ramena  prvo mesto osvojila je ekipa Lukavica, drugo MIN – betonski pragovi i treće MZ Beloinje.

Kada je u pitanju sportska disciplina skok u dalj prvo mesto pripalo je MZ Beloinje, drugo ekipi Drajinac, a treće KUD Beloinje.

Prvo mesto u sportskoj disciplini pastirski štap pripalo je ekipi Plužina, druogo Drajincu, a treće Grbavču.

Predstavljena modna linija, foto: M.M. / Svrljiške novine
Predstavljena modna linija, foto: M.M. / Svrljiške novine

KUD Prekonoga III je prvoplasirana ekipa u disciplini trčanje u džaku, drugo mesto osvojila je ekipa KUD Prekonoga I, a treće Tijovac.

Na ‚‚Belmužijadi” održan je i kros za žene i muškarce.

Sklop tradicije i lepote, foto: M.M. / Svrljiške novine
Sklop tradicije i lepote, foto: M.M. / Svrljiške novine

U kategoriji žena u trčanju na 100 m najbrža je bila takmičarka ekipe ‚‚KUD Prekonoga I”, drugo mesto pripalo je ‚‚Padalištu”, a treće ekipi ‚‚Niševac I”.

Kada su u pitanju muškarci koji su trčali 500 m – najbrži je bio takmičar ekipe ‚‚Niševac II”, drugo mesto pripalo je ‚‚KUD Prekonoga I”, a treće ekipi ‚‚MZ Beloinje”.

Juče su na pozornici dodeljene i zahvalnice za organizaciju i učešće na prvom ‚‚Sajmu proizvođača nameštaja jugoistočne Srbije”. Nagrade je uručila predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović.

Predstavnik firme ‚‚Trilord” Nenad Jović koja zapošljava oko 90 radnika obraćajući se publici, istakao je da Svrljig u skorije vreme mora da radi na unapređenju profila Srednje škole i vrati smer ‚‚tapetar”, koji je kvalifikovan za rad u proizvodnji nameštaja.

Predstavnici proizvođača nameštaja u Svrljigu sa predsednicom opštine i nardnim poslanikom, foto: M.M. / Svrljiške novine
Predstavnici proizvođača nameštaja u Svrljigu sa predsednicom opštine i nardnim poslanikom, foto: M.M. / Svrljiške novine

Na kraju, po tradiciji, manifestaciju su zvanično zatvorili i prisutne mngoborojne goste pozdravili predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović i narodni poslanik Milija Miletić koji je preneo pozdrave premijera Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Koncert Dejana Matića, foto: M.M. / Svrljiške novine
Koncert Dejana Matića, foto: M.M. / Svrljiške novine

Nakon oficijalnog dela i uručivanja nagrada, usledio je koncert Dejana Matića.

Deo publike na završnoj većeri 11. ‚‚Belmužijade'', foto: M.M. / Svrljiške novine
Deo publike na završnoj većeri 11. ‚‚Belmužijade”, foto: M.M. / Svrljiške novine

3 Komentara

  1. Da li je Poslanik obavestio Predsednika Vlade da je poseta na ovogodišnjoj Belmužijadi bila manja u odnosu na predhodnu bar za trećinu.
    Obavesti Milija predsednika da je nama sve bolje,da nam je standard sve veći što se vidi na osnovu posete na ovoj Belmužijadi.

  2. Branislave, ak kad si bio direktor Direkcije za izgradnju Svrljiga i imao platu 80.000 min, i tada je krenula Direkcija da tone….tada si cutao?

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano