Search
Close this search box.
8. AVGUST
Broj pregleda

Obeležena slava u hramu Svete Petke u Izvoru

Podeli sa prijateljima:

U hramu Svete Petke u selu Izvor, nadomak Svrljiga, presecanjem slavskog kolača, liturgijom i litijom danas je obeležena slava u čast Svete prebodobne mučenice Paraskeve. 

Sveta Petka Izvor

Povodom seoske i hramovne slave selo su posetili predsednica opštine Svrljig, Jelena Trifunović i narodni poslanik, Milija Miletić, kao i mnogobrojni vernici iz svrljiške opštine i okoline.

Hram-Izvor

Svetu liturgiju služio je sveštenik Zoran Sudimac, a kolača za narednu godinu preuzeo je narodni poslanik, Milija Miletić.

Čast mi je da preuzmem obavezu kolačara za narednu godinu i nadam se da ćemo na ovom mestu biti u još većem broju, istakao je Miletić.

Hram Svete Paraskeve na Vrelu nalazi se na oko dva kilometrara jugoistočno od sela, na manjem uzvišenju kraj jakog izvora nazvanog Vrelo, opkoljenog brojnim starim hrastovima i jelama. A zahvaljujući uzvišenju,a i veličini objekta,hram dominira ovim krajem i vidljiv je sa velike udaljenosti.

Litija

Zanimljivo je istaći da ovaj hram ima sličnosti sa crkvom u Boljevcu i sa nekim crkvama u okolini Beograda,posebno sa crkvom u selu Vinči podignutom 1852. i u Velikoj Moštanici iz 1858.godine.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

Bravo

Košarkaški klub Svrljig obezbedio ulazak u viši rang takmičenja

FOTO

Zbog ljudskog nemara – učestali požari na teritoriji Svrljiga (HITAN APEL)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano