Search
Close this search box.
Broj pregleda

Najveći broj ljudi na ”Belmužijadi” do sada!

Podeli sa prijateljima:

Tri dana trajala je privredno-turistička i kulturna manifestacija ”Belmužijada”, a po procenama nadležnih Svrljigom je u toku trajanja manifestacije prodefilovalo i do 100.000 ljudi.

Dragana Mirković u Svrljigu, foto: D. M. / Svrljiške novine
Dragana Mirković u Svrljigu, foto: D.M. / Svrljiške novine

Prvog dana ”Belmužijade” u Svrljigu boravilo je blizu 20-tak hiljada ljudi. Tog dana pred publikom su nastupali gajdaši u okviru 11. ”Sabora gajdaša balkanskih zemalja”, Kanarinac i Jasna Kočijašević i Dolče vita bend iz Niša, kao i mnoga druga kulturno-umetnička društva, plesne grupe i pojedinci.

Kulturno-umetnički program na ''Belmužijadi'', foto: M.M. / Svrljiške novine
Kulturno-umetnički program na ”Belmužijadi”, foto: M.M. / Svrljiške novine

Drugi dan manifestacije zabeležio je masovnu posetu iz regiona, a po procenama u Svrljig se u subotu, 5. avgusta, sjatilo preko 35.000 ljudi, što je veoma velika posećenost. Drugog dana publiku je uveseljavala Goca Tržan.

Treći dan ”Belmužijade” bio je najposećeniji, prvenstveno zbog velikog koncerta Dragane Mirković, a potom zbog mnogih drugih dešavanja koja su pratila ovu manifestaciju. Trećeg dana proglašene su najbolje ekipe, pojedinci i predstavnici štandova. Uručena su priznanja, pehari i medalje, a proglašena je i najlepša pastirica Natalija Božinović iz Svrljiga, kao i najbolja ekipa u spravljanju tradicionalnog jela svrljiškog kraja belmuža MZ Drajinac.

Po proceni nadležnih u Svrljigu je tog dana boravilo više od 40-tak hiljada ljudi, što je novi rekord kada je u pitanju posećenost ”Belmužijade”.

Najlepši mali pastiri, foto: M.M. / Svrljiške novine
Najlepši mali pastiri, foto: M.M. / Svrljiške novine

Vredno je spomenuti da su po već ustaljenoj tradiciji manifestaciju zatvorili predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović i narodni poslanik Milija Miletić koji su se na bini pojavaili u narodnoj nošnji.

Oni su podelili nagrade najboljim ekipama i pojedincima i najavili 13. ”Belmužijadu” koja će biti održana 2018. godine, takođe početkom avgusta meseca.

Na ovogodišnjoj ”Belmužijadi” kao po običaju nastupali su i sportisti u nadmetanju u narodnim-pastiriskim igrama.

Prvo mesto u sportskim disciplinama zauzela je ekipa Plužina.

Vredno je istaći da su se i ove godine u nadvlačenju konopca takmičile i ženske ekipe, a da je najjača ekipa, upravo ekipa iz Plužine – MZ Plužina.

Proglašeni su pobednici i u spremanju najlepših tradicionalnih jela.

Prvo mesto u kategoriji ”slane pite” pripalo je Dušici Stevanović, u kategoriji ”domaći kolači” prvo mesto uzela je Krstić Dušica, dok je u kategoriji ”peciva”  prvo mesto osvojila Jasmina Marinković.

Nagradu za najlepši štand osvojila je Jovana Vidanović iz Svrljiga.


KONCERT DRAGANE MIRKOVIĆ ODUŠEVIO REGION

Prepuno na koncertu Dragane Mirković u Svrljigu, foto: D.M. / Svrljiške novine
Prepuno na koncertu Dragane Mirković u Svrljigu, foto: D.M. / Svrljiške novine

Pored svih dešavanja i bogatog kulturno-zabavnog programa, koncert Dragane Mirković oduševio je sve posetioce. Tokom trajanja koncerta, grad je bukvalno bio prepun, a automobili su bili parkirani duž svih ulica i po svrljiškim naseljima. Do sada najveća kolona parkiranih vozila zabeležena je do mosta na Pravačkoj reci, u blizini redakcijie ”Svrljiške novine”.

Gosti na koncertu pristizali su iz Niša, Knjaževca, Vranja, Kladova, Negotina, Bujanovca, Pirota, Paraćina, Ćuprije, Prokuplja, Pančeva, Beograda, Novog Sada, bukvalno iz cele Srbije.

Posted by Svrljiške novine on недеља 6. август 2017.

4 Komentara

  1. Čestitam organizatorima ove manifestacije na svemu onom što je vidjeno u ta tri dana Belmužijade. Predlažem organizatorima iz Centra da za sledeću Belmužijadu procene mogućnosti rekalme Belmužijade u zemljama EU sa kojima je ostvarena direktna avionska linija sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu. To je put razvoja Belumžijade u drugoj deceniji postojanja – njena internacionalizacija!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano