Search
Close this search box.
Poljoprivreda
Broj pregleda

Novi podsticaji za mlade poljoprivrednike, i do 1.500.000 dinara bespovratno

Podeli sa prijateljima:

Poljoprivreda u Srbiji beleži u ovoj godini ozbiljan rast od preko pet posto, potvrdio je za RTS resorni ministar Branislav Nedimović. Najavio je i da su bespovratna sredstva u novom paketu mera za mlade poljoprivrednike do 1.500.000 dinara.

Nedimović u poseti Svrljigu, foto: Svrljiške novine
Nedimović u poseti Svrljigu, foto: Svrljiške novine

Poljoprivreda će u ovoj godini imati rast veći od pet posto u poređenju s prethodnom. Branislav Nedimović je za Jutarnji dnevnik istakao da je ovo treća godina da poljoprivreda beleži rekordne prinose i stalan rast bruto društvenog proizvoda i da očekuje i četvrtu godinu da bude blizu tih rekorda.

“Mi ćemo imati ozbiljan rast od preko pet posto, to će sad biti 9,7, ili 9,8 odsto u odnosu na čitav BDP države, ali još nije gotova berba kukuruza. Već sad mogu da kažem da imamo skoro 10 posto bolji prinos nego što smo imali prethodnih godina”, naglasio je Nedimović.

Istakao je i da je u ovom trenutku za 30 posto veći prinos kukuruza u odnosu na desetogodišnji prosek, a 60 posto veći prinos soje i demantovao polemike s tim u vezi.

“Nema odustajanja, poljoprivreda je jedna od stvari koja je povezana sa skoro svakim domaćinstvom. Mi smo poljoprivredna zemlja i moramo da shvatimo da je to grana u kojoj možemo da damo pun doprinos”, naglasio je Nedimović.

Dodao je i da bi prehrambena industrija trebalo da preovlada u smislu da za poljoprivredu nju koristimo kao resurs za nadogradnju i dodatu vrednost.

Nedimović je rekao da su obećali i rešili problem “Budimke”, a sada je i “Porečje-Vučje” kupila sektorska firma “Strela” iz Bojnika i još jedna kompanija iz Leskovca.

Najavio je da će se sada rešavati i sektorski problemi juga Srbije, kao što je “Merošina”, jedna od najvećih hladnjača kod Niša.

Bespovratna sredstva za mlade poljoprivrednike

Država je pripremila novi paket pomoći za mlade poljoprivrednike. Posebno se insistira na stočarstvu, povrtarstvu i voćarstvu.

Nedimović očekuje da će će sledeće nedelje objaviti rang-listu i da će bar dva puta biti veći broj mladih, od 2.300 do 2.500, koji će prvi put ući u poljoprivredu. Maksimalni iznosi bespovratnih sredstava su 1.500.000 dinara, koji u daljem periodu moraju da sa opravdaju.

Najavio je i da će ministarstvo za taj projekat tražiti i pomoć od američke razvojne agencije DFC.

Objasnio je i da mladi s dobijenim novcem mogu, ako nemaju svoju, da kupe zemlju.

“S 15.000 evra može da se podignu dva hektara oblačinske višnje s kompletnim sistemom za navodnjavanje. Ako želite brži profit možete da kupite 30-40 ovaca ili tovljenike koji imaju dobru cenu na tržištu”, savetuje ministar.

Problem penzija od 1986. godine

Što se tiče penzija poljoprivrednika, Nedimović naglašava da mora da se uđe u srž problema koji niko od 1986. godine nije pipnuo.

“Ne možete da plaćate iste doprinose na jedan i sto hektara zemlje”, smatra Nedimović.

S premijerkom je već imao razgovore o tom problemu, imaće sastanke sa Svetskom bankom, a razgovaraće se i sa MMF-om, da se ti problemi reše.

“Inače, penzije poljoprivrednika su nešto veće od stotinu evra”, rekao je Branislav Nedimović.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano