Search
Close this search box.
XX IZLOŽBA OVACA
Broj pregleda

Svrljiška ovca najbolja u Srbiji

Podeli sa prijateljima:

U Svrljigu je danas održana jubilarna dvadeseta opštinska izložba ovaca. Izložena je 21 kolekcija, odnosno oko 105 grla ovaca.

Izlozba ovaca Svrljig
Foto: Svrljiške novine / Svrljiški stočari – izlagači

Komisija za ocenjivanje radila je u sastavu Frida Bauman – SUOOKS – Beograd, Nevena Maksimović – Institut za stočarstvo – Zemun, Jelena Petrović – Selekcija jug – Niš i Cvijan Mekić – Poljoprivredni fakutet – Zemun.

Frida Bauman kaže da je Svrljiška rasa ovce, pored Sjeničke, jedna od najpoznatijih i najzastupljenijih rasa u Srbiji.

Ove godine u kategoriji ovaca izložena je 21 kolekcija, odnosno oko 105 ovaca, u kategoriji dviski izloženo je 6 kolekcija – 30 grla i u kategoriji ovnova 22 grla stoke. Vredno je spomenuti da su koze bile izložene revijalno i to dve vrste – alpino i balkanska koza.

nagrada svrljig
Foto: Svrljiške novine / Medalje

Prvu nagradu 20.000 RSD – za najveći broj grla stoke dobio je Mališa Nikodijević iz Drajinca koji uzgaja 135 grla ovaca.

Najbolju mlečnost, u proseku pet litara, ove godine imale su ovce Stanojević Milana iz Svrljiga i za to je nagrađen iznosom od 9.000 dinara.

Drugonagrađeni odgajivač čije ovce imaju mlečnost od 4,5 litara je Dejan Milenković iz Plužine koji je dobio nagradu u visini od 6.000 dinara.

Trećenagrađena kolekcija sa 3.000 dinara je vlasnice Savić Biljane iz Svrljiga čije stado daje mleko u proseku 4 litara.

Foto: Svrljiške novine / Izložba
Foto: Svrljiške novine / Izložba

Treća nagrada i 3.000 dinara u kategoriji dviske pripala je odgajivaču Mladenović Vilotiju iz Željeva, drugu nagradu u iznosu od 6.000 dinara – u istoj kategoriji dobila je kolekcija Hristivoja Ivkovića iz Drajinca, a prvu nagradu u iznosu od 9.000 dinara odnela je kolekcija Arsić Radovana iz Grbavča.

U kategoriji ovaca – po eksterijeru, treće nagrađena kolekcija je Ivković Živka (3.000 dinara), drugonagrađena kolekcija je vlasnika Srđana Vasića iz Beloinja (6.000 dinara) i prvonagrađena kolekcija je Stanojević Milana iz Svrljiga (9.000 dinara).

U kategoriji ovnova – trećenagrađeni ovan je vlasnika Slaviše Vučkovića iz Svrljiga (3.000 dinara), drugonagrađeni ovan je vlasnika Dejana Milenkovića iz Plužine (6.000 dinara) i  prvonagrađeno grlo i najkvalitetniji ovan u ovoj kategoriji je vlasnika Hranislava Jovanovića iz Plužine (9.000 dinara)

Foto: Svrljiške novine / uručena nagrada
Foto: Svrljiške novine / uručena nagrada

Odgajivačima je na osvojenim nagradama čestitala i nagrade uručila predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović rekavši da će opština Svrljig nastojati da i u narednom periodu pomaže razvoju stočarstva i poljoprivrede.

Narodni poslanik Milija Miletić kaže da će u Narodnoj Skupštini Republike Srbije nastaviti da se bori za prava sela i seljaka, za bolje uslove i položaj svrljiških i srpskih stočara.

Foto: Svrljiške novine / Milija Miletić - narodni poslanik
Foto: Svrljiške novine / Milija Miletić – narodni poslanik

Dragi Svrljižani, kao i do sada trudiću se da se za naše prirodne proizvode, kao i za našu svrljišku ovcu, sir, belmuž i sl. čuje mnogo dalje. To su proizvodi kojima se ponosimo svuda u svetu i po kojima smo prepoznatljivi. Moj zadatak je da naš seljak – poljoprivrednik i stočar, budu cenjeni svuda, za to ću se neizmerno boriti, rekao je Miletić.

Inače, 20-ta izložba ovaca održana je u krugu Veterinarske stanice ”Svrljig”, pod pokroviteljstvom Opštine Svrljig.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano