Search
Close this search box.
KONAČNO?
Broj pregleda

Odzvonilo radu na crno?

Podeli sa prijateljima:

Nijedan poslodavac više neće moći da sakrije nezakonito zaposlene radnike, ako se primeni elektronska aplikacija koju su napravili u Centralnom registru socijalnog osiguranja. Inspektori rada, pomoću te aplikacije, moći će da provere da li je poslodavac prijavio radnike na socijalno osiguranje.

posao
Foto: Mondo

Elektronska aplikacija je jednostavna za korišćenje. Prvi korak je povezivanje kartice elektronskog potpisa inspektora sa računarom. Posle toga inspektori mogu da dobiju podatke o istoriji osiguranika i njegovoj prijavi, o tome ko je osiguran u zadatom periodu ili određenog datuma, kao i izveštaj o broju storniranja osiguranja u toku dana.

Pripremio Srđan Dimitrijević

Bojan Kostić, pomoćnik direktora Centralnog registra socijalnog osiguranja i koautor aplikacije kaže da su identifikovali situacije gde obveznici za potrebe tendera ujutru prijave pedesetak ljudi, a onda istog dana popodne storniraju, samo zbog potreba tendera.

“Taj izveštaj identifikuje upravo takve radnje, što je jako bitno Inspektoratu rada”, kaže Kostić.

Nova tehnologija je uvedena bez velikih troškova. Poštujući propise o zaštiti ličnih podataka, aplikaciju su za tri meseca napravila dva programera Centralnog registra, radeći paralelno aplikacije za obveznike i sudove.

“Nama je tendencija da se rad na crno smanji. Na ovaj način, uspostavljanjem veze između Centralnog registra i Inspektorata mi ćemo i te kako doprineti tome”, rekla je Milica Danilović, direktorka Centralnog registra.

Inspektorima rada posao će biti mnogo lakši, jer će pre polaska na teren u kancelariji odštampati imena i matične brojeve svih prijavljenih radnika u firmama koje kontrolišu.

Direktor Republičke inspekcije rada Bojan Jocić kaže da posle toga sa tom listom ide na teren i tamo će vrlo lako utvrditi sve. “Oni koji nisu na tom spisku su praktično radnici kako to kažemo, zaposleni na crno”, kaže Jocić.

Do kraja nedelje, svih 245 inspektora rada proći će jednočasovnu obuku za korišćenje aplikacije, a od sledećeg ponedeljka će moći i da sa svog laptopa na terenu efikasnije kontrolišu poslodavce.

(RTS)

3 Komentara

  1. Glupost,
    Pa ovo je klasicno pranje para od strane diroktora direktorata Inspekcije rada, nacin da se jeftinim novinarskim clankom opravda kupovina skupog i preskupog softvera i jos skupljeg naknadnog odrzavanja istog!!!
    I do sada je prilikom svakog nadzora od strane inspekcije u radnji (preduzecu) morao da postoji pisani dokaz o prijavi radnika, ugovor o radu, obavezna prijava na soc,penz.osiguranje i radna knjizica…..

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano