Search
Close this search box.
SVRLJIŽANI PAZITE ŠTA KUPUJETE!!!
Broj pregleda

Oprez – pazite šta kupujete!

Podeli sa prijateljima:

Na šta su sve spremni pojedini prodavci kako bi zaradili, govori i činjenica da na kvantaškoj pijaci u Nišu prodaju otrovne bobice umesto aronije, po ceni od 250 dinara po kilogramu.

aronia-kao

Kupcu, čiji je identitet poznat redakciji, prodavac sa kvantaša prodao je plodove pomoćnice, latinski naziv Solanum nigrum, biljke koja je u narodu poznata još i kao kokošje grožđe i uveravao ga da su to plodovi aronije sa njegove plantaže.

Da je reč o opasnim, otrovnim bobicama, koje mogu biti čak i smrtonosne, potvrdio nam je i nastavnik biologije iz Osnovne škole „Dobrila Stambolić“. Solanum nigrum je jednogodišnja zeljasta biljka, ima uspravno stablo i može da naraste do 60 centimetara. Veoma je otrovna i sadrži brojne alkaloide. Listovi su izduženi i trouglastog oblika, a plodovi su bobice crne boje, sakupljeni u cvasti.

Iako podsećaju na aroniju, dobri poznavaoci biljaka će svakako uočiti razliku između plodova aronije i ovih otrovnih bobica. Međutim, aronija nije česta biljka u našim krajevima, pa je tako većina kupaca ugrožena i mogla bi da nasedne na ovu prevaru. Prema našim saznanjima, ovo nije jedini slučaj u Svrljigu.

Zato savetojume oprez! Ne kupujte ono za šta niste potpuno sigurni šta zapravo predstavlja i ne verujte prodavcima, ma koliko oni ubedljivo zvučali.

Autor: N. M.
Foto: b92

3 Komentara

  1. Razumeo bih da je prevaren neko ko je nepismen, ali ova prevarena osoba je kao pismena, na netu je cesto, pa mora da zna da je cena aronije znatno veca!!! Nije zlato sve sto sija, ali nije ni sve jeftino dobro u zivotu!!!!
    Sa druge strane glad je djavolja rabota, a gladnih je u ovoj zemlji previse, prodavace sve i svasta da se samo prehrane…

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

IPAK TAČNA NAGAĐANJA POJEDINIH MEDIJA!