Search
Close this search box.
TIMACUM MAIUS
Broj pregleda

Značajna otkrića na lokalitetu kod Niševca

Podeli sa prijateljima:

Arheolozi Balkanološkog instituta SANU nastavili iskopavanja u okolini Svrljiga, na lokalitetu kod Niševca. Ove jesеni na pomolu značajna otkrića.

Iskopavanj

Timacum Maius pojavljuje se na staroj rimskoj „Pojtingerovoj mapi”, ucrtan u okolini Niša, ali rasprave gde se on zapravo nalazi traju više od 150 godina. Istraživanja u ataru svrljiškog sela Niševac, po svoj prilici, razrešiće mnoge dileme.

Arheolozi na ovom lokalitetu već osam godina uporno rade kako bi došli do novih saznanja. Ove jeseni iskopavanja su nastavljena, a vrše se od strane arheologa Balkanološkog instituta SANU iz Beograda, Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig i Opštine Svrljig, uz nesebičnu pomoć arheologa iz Francuske.

Iskopina

Ove godine istražuju se ložišta kupatila koja se sastoje iz podnog grejanja i dva manja prostora koja su služila kao kade. Paralelno sa tim otkriven je i jedan vrlo redak novčić koji je pripadao Caru Avgustu, poznatiji kao vojnički novac kojim su plaćani vojnici, a iskovan je u Grčkoj.

Iskopavanja-TIMACUM-MAIUS

Mr Vojislav Filipović ističe da su ovo značajna otkrića i da mogu promeniti sliku Svrljiga, što se tiče turizma.

Ove godine otkriveno je pet rimskih-latinskih natpisa koji svedoče prisustvo vojske, i to veoma rano, na kraju prvog veka i početkom drugog veka – posle Hrista, kaže dr Vladimir Petrović.

Saznajemo da je na ovom mestu bila koncentrisana brza i aktvna vojska, odnosno vojna jedinica koja je brojala preko 1 000 vojnika.

TIMACUM

Radi se zapravo o kohorti prvo Krićana – pozadinska rimska jedinica koja je čuvala zaleđe granica Rimskog carstva. Ta kohorta je bila na ovom mestu negde od 90-te do 130-te godine posle Hrista, kada kasnije prelazi na Đerdap, Dunav i tu pomaže u učvršćivanju granica Carstva.

Tim povodom o budućnosti turizma u Svrljigu sa arheolozima razgovarali su predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović i narodni poslanik Milija Miletić.

Timacum Maius je veoma bitan za sve građane Svrljiga. Ovo je još jedna atraktivna turistička ponuda koja će uskoro biti i zvanično upisana u turstičkoj mapi Svrljiga, ali i Srbije, poručila je predsednica Jelena Trifunović.

SVRLJIG DOBIJA MUZEJ

Narodni poslanik Milija Miletić prilikom obilaska poručio je da će sve pronađene stvari koristiti budućem muzeju koji će raditi u sklopu Centra za turizam, kulturu i sport, ali na drugoj lokaciji.

Pored svih nalazišta, bogate kulturne baštine, Svrljigu je preko potreban Muzej. Ušli smo u proceduru zajedno sa Centrom za turizam, kulturu i sport i predstavnicima Balkanološkog instituta SANU, te očekujemo njegovo brzo otvaranje, kaže Miletić.

Inače, svi pronađeni predmeti trenutno se nalaze u mini muzeju koji je smešten Salonu Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig.

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine
CENTAR ZA TURIZAM, KULTURU I SPORT