Search
Close this search box.
SO SVRLJIG
Broj pregleda

U znaku sloge i uzajamnog dogovora održana 3. sednica SO Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Proteklog četvrtka održana je treća sednica Skupštine opštine Svrljig koja je završena u rekordnom roku, bez mnogo rasprave, i jedna je od retkih koja je protekla u znaku zajedničke sloge i uzajamnog dogovora, koliko god je to moguće, kad su u pitanju vlast i opozicija.

Predsednik SO Svrljig Nebojša Antonijević (USS)i njegov zamenik Goran Jeremijić (SNS), foto: M.M. / Svrljiške novine
Predsednik SO Svrljig Nebojša Antonijević (USS) i njegov zamenik Goran Jeremijić (SNS), foto: M.M. / Svrljiške novine

Naime,  na obimnom dnevnom redu od 37 tačaka, pored rešenja o razrešenju i imenovanju mnogih komisija iz raznih oblasti, našle su se i tačke o kojima su odbornici malo poduže diskutovali.

Najpre o usvajanju Operativnog plana odbrane od poplava za vode II reda opštine Svrljig za 2016. godinu čiji je izvestilac, odnosno predstavnik predlagača bio Milanče Kostić, radnik Opštinske uprave – Odseka za privredu.

On je izneo najosnovnije detalje iz Plana odbrane od poplava, predočio hidrografske, reljefne i klimatske karakteristike opštine Svrljig, kao i Progream preventivnih mera ovog Predloga.

Odbornici su pohvalili što se Plan usvaja na vreme, pre početka jeseni, a među prvima za reč javio se šef odborničke grupe Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić.

Miletić je istakao da je potrebno na vreme uraditi sve preventivne akcije čišćenja vodotokova.

Za vreme kada sam obavljao funkciju predsednika opštine Svrljig, uvek sam apelovao da se na vreme izvrši čišćenje reka i potoka na teritoriji opštine Svrljig, sa akcentom na čišćenje Lukavičkog potoka koji građanima naselja Saraj i Lukavica pravi velike probleme. I ovom prilikom pozivam sve građane koji žive u delu gde protiče Lukavički potok da daju saglasnost kako bi mašine mogle da priđu i detaljno ga očiste, zbog preventive i zaštite od eventualnih poplava, rekao je Milija Miletić.

videnovic
Milan Videnović (DS)

Predstavnik Demokratske stranke Milan Videnović kaže da je unazad petnaestak godina izvršena sistematizacija radnog mesta komunalnog inspektora koji bi trebao da obiđe sve kritične lokacije, bar jednom ili dva puta godišnje, kako bi podneo izveštaj sa terena.

Videnović je dodao da bi i lica koja su angažovana preko programa javni radovi trebalo da se uposle, a ne da se sa posla koji počinje u 7.00h kući vraćaju u 8.00h.

Ulaganje u preventivu je deset puta jeftinije od sanacije štete, rekao je Videnović.

Nakon svih izlaganja, tačka je usvojena, pa su odbornici prešli na tačku pod rednim broje tri ‚‚Predlog Odluke o predlogu Vladi Republike Srbije da donese Odluku o davanju nepokretnosti na korišćenje opštini Svrljig bez naknade na kp.br.4805 i 4806 u KO Prekonoga.

LJUBISA
Ljubiša Stojković, zamenik načelnika OU

Izvestilac po ovoj tački dnevnog reda bio je zamenik načelnika OU Svrljig, Ljubiša Stojković.

On je odbornike bliže upozno sa predlogom Vladi Republike Srbije da donese Odluku o davanju nepokretnosti na korišćenje Opštini Svrljig, bez naknade, u KO Prekonoga sa pripadajućim objektima, upisane u list nepokretnosti broj 1021 KO Prekonoga kao državna svojina Republike Srbije.

Naime, u tom objektu bi, ako se dobije saglasnost od Vlade, bila bi zbrinuta jedna porodica sa većim brojem male dece, što su odbornici jednoglasno usvojili.

Kada je u pitanju davanje saglasnosti na Ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta na kp.br. 254/2 u KO Tijovac i predlogu Rešenja o davanju saglasnosti na Aneks ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na kp.br. 254/3 u KO Tijovac i tu su odbornici bili jedinstveni u iznošenju svojih stavova.

Foto: prtscr
Milija Miletić, foto: PrtScr

Predstavnici opozicije zatražili su detaljnije biografije i predstavljanje firme – investitora, kao i upoznavanje svih odobrnika sa njihovom delatnošću.

Šef odborničke grupe Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić složan u konstataciji svojih kolega, kaže da nikada u svojoj političkoj karijeri, a pogotovu u vreme obavljanja funkcije predsednika opštine Svrljig, nije potpisao ni jedan ugovor koji bi naneo štetu opštini.

On je i ovog puta predložio da se i prilikom potpisivanja ovog Aneksa detaljno svi odbornici upoznaju sa ugovorom i predlozima investitora, te od većine zahtevao da se usvajanje ovih tačaka odloži za narednu sednicu skupštine, što su jednoglasno podržali svi odbornici u lokalnom parlamentu.

Goran-Jeremijic-SNS
Goran Jeremijić

Usledila su imenovanja novih predsednika i članova mnogih komisija, a zamenik predsednika SO Svrljig i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Goran Jeremijić predložio je da se spisak proširi sa još jednom komisijom koja će se baviti pitanjima boraca rataova, invalida i tradicije.

Na istoj sednici razrešena je pa ponovo postavljena VD direktorka Centra za socijalni rad, Vesna Nedeljković.

Milija Miletić kaže da bi u buduće trebalo da radnici daju svoje mišljenje o radu direktora, ali i korisnici, pa bi na osnovu toga Skupština imala pravu sliku rada i poslovanja preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština Svrljig.

Raco Mentović (SPS) kaže da bi direktori trebali biti birani putem konkursa, te da konkurs za direktorsko radno mesto mora biti raspisan, kao i da se isti oglasi u novinama.

Na kraju sednice, kada su na redu došli odbornička pitanja i odgovori, Raco Mentović zatražio je podatke o funkcionisanju mesne zajednice Svrljig i Lukavica/Šljivovik i izveštaj o radu istih i informaciju ko je rukovodio ovim mesnim zajednicama do sada, dok je njegov mlađi kolega Lazar Vukadinović (SPS) zatražio da mu se dostavi informacija o visini primanja predsednice opštine Svrljig, predsednika SO Svrljig i njegovog zamenika.

Vukadinović je upozorio Skupštinu da uporno krši član 42 privremenog poslovnika jer ne daje odgovore na postavljena odbornička pitanja sa proteklih sednica.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano