Search
Close this search box.
Broj pregleda

Mnogo više beba očekuje se naredne godine

Podeli sa prijateljima:

Opština Svrljig od 2017. godine očekuje znatno više rođene dece, ali i sklopljenih brakova jer će se odluka o subvencionisanju novih bračnih parova uskoro promeniti.

Selo Lalinac
Selo Lalinac kod Svrljiga

Naime, kako je najavljivano u 2017-toj godini umesto 100.000 dinara, odnosno 150.000 dinara, ova pomoć će biti znatno uvećana za više od 50%, pa će pomoć novooformljenim brakovima koji započnu život u gradu biti u visini od 250.000 dinara, odnosno za sve koji započnu bračni život na selu 350.000 dinara.

U ovoj godini sklopljeno je više brakova nego lane, a oni koji još uvek nisu stali na ludi kamen, odlučuju se u poslednjim danima decembra da to i učine.

Udajem se ove godine. Imam 27 godina i odlučna sam da stanem na ‚‚ludi kamen”. Moj verenik i ja ćemo od novca koji daje opština započeti porodični biznis, razmišljamo da otvorimo firmu za izradu kora, što ćemo u 2017. godini najverovatnije i otvoriti, kaže naša sugrađanka M.N. za portal ‚‚Svrljiške novine”.

Mnogi bračni parovi na selu već razmišljaju šta bi mogli sa novcem koji će opština davati od sledeće godine.

U Lalincu smo razgovarali sa mladima koji tamo žive, pojedini žele da novac ulože u kupovinu mehanizacije radi obrađivanja poljoprivrednih dobara, ali i za kupovinu stoke – kako bi mogli da pokrenu svoj sopstveni biznis, odnosno poljoprivredno gazdinstvo.

Dovoljno je para 350.000 dinara da se na selu počne nešto. To je otprilike 3.000 evra, a sa tom svotom može nešto konkretno da se započne, kaže V.S. iz Lalinca.

Starosedeoci ovog sela kažu da je opština shvatila suštinu problema i da teži ka tome da mlade odvrati od bežanja u velike gradove.

Dragstor u lalincu
Dragstor u centru Lalinca

U selu postoji jedna prodavnica koja je mala da zadovolji potrebe svih meštana, pa se mladi razmišljaju i za pokretanje trgovačke radnje ili nečeg sličnog.


(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Natalitet kao prioritet” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji porodice, povećanju nataliteta i predstavljanju opštine Svrljig i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano