Search
Close this search box.
Broj pregleda

Od malih boginja samo jedan oboleo u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

Kako smo večeras saznali od direktora svrljiškog Doma zdravlja Svrljig dr Ljutomira Davidovića, na teritoriji svrljiške opštine evidentiran je samo jedan pacijent sa virusom malih boginja. 

dom zdravlja

Naime, pre nekoliko dana bilo je reči da je u Svrljigu zaraženo četiri lica morbilima, odnosno malim boginjama – ospicama, ali danas smo došli do zvaničnih podataka da je samo ovim virusom zaražena jedna beba, koja nije primila vakcinu protiv malih boginja.

Ostala lica koja se vode da su zaražena virusom malih boginja samo se vode na teritoriji opštine Svrljig, a ne žive ovde, potvrđeno nam je danas popodne.

ŠTA SU MORBILI

Morbili, male boginje, ospice (lat. morbilli – „mala bolest“) je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa decu.

Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama u predlu očiju, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.

Inkubacija kod morbila je ustaljenja i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan.

Klinička slika bolest protiče kroz tri stadijuma a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga.

Prvi simptomi su: 

  • temperatura koja postepeno raste, malaksalost, umor, neraspoloženje, gubitak apetita često praćen povraćanjem i prolivom. Učestalo povraćanje ponekad je praćeno jakim bolovima u trbuhu, najčešće u predelu slepog creva („pseudoapendicitis“). Ove tegobe su najverovatnije posledica enantema sluzokože organa za varenje.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Upis dece

Upis u predškolsku ustanovu “Poletarac” 2024/2025

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano