U martu obeležavanje stogodišnjice Svrljiško-topličkog ustanka

U centru sela Grbavče, ispod seoske škole, 13. marta 2017. godine biće priređeno obeležavanje stogodišnjice Svrljiško-topličkog ustanka. Na taj dan pre tačno 100 godina, bugarski okupator je u znaku... Opširnije »

Prve značajne borbe u svrljiškoj kotilini

Bitka za oslobođenje istočne Srbije od okupatorskog i četničkog jarma počela je davno pre onih avgustovskih i septembarskih dana, kada su jedinice NOVJ ušle u mnoge varoši i varošice... Opširnije »

Prekonoška pećina – turistički dragulj opštine Svrljig

Prekonoška pećina spada u najznačajnije prirodne retkosti, kao i u grupu kulturno-istorijskih spomenika i izletničkih mesta na karti Srbije.  Pećina je smeštena u zapadnom delu Svrljiških Planina, na samo... Opširnije »

Bugarski teror po svrljiškom kraju

Posle neuspelog četničkog “napada“ na bugarski garnizon u Svrljigu, septembpra 1943. godine, bugarska kaznena ekspedicija, pod komandom potpukovnika Nojeva, provalila je u neka svrljiška sela i započela još jednom... Opširnije »

Oslobođenje Svrljiga – 13.10.1944.

Jedinice 23. divizije nastavljaju žestoke borbe protiv Nemaca i četničkih ostataka. Prvog septembra 1944. godine, delovi 14. NOU brigade potpuno su razbili već demoralisane ostatke Svrljiške četničke brigade u... Opširnije »

Verni zakletvi – Sloboda ili smrt!

Prodorom Ukrajinaca pod komandom Crvene armije i Bugara, sada “oslobodioca“, Istočnoj Srbiji dolaze crni dani. Pored silovanja, opijanja i pljački u ime bratske Rusije, pre Nemaca i saradnika okupatora,... Opširnije »

Izdali Vasu Albanca za 50.000 dinara

Prvoborac Svrljiškog odreda Velimir Kostić Bajež otkriva spomenik Vasiliju Anđelkoviću Albancu, komandantu Svrljiškog odreda. Iz istorije: Izdajom petorice seljaka iz Crnoljevice zarobljen je Vasilije Anđelković Albanac, iz Gulijana, komandant... Opširnije »

Sećanje na bezimene žrtve građanskog rata 1941-1945 – (1948)

Čegarski korpus JVuO je u maršu ka Jablaničkom okrugu, gde je upućen od stranke Niške vojne oblasti i Gorskog štaba 180. da očisti teren od sve prisutnijih komunističkih bandi,... Opširnije »

Pogledajte kako je izgledao plakat “Pastirskog sabora“ iz 1965.

Pogledajte kako je izgledao plakat/flajer za “Pastirski sabor“ 1965. godine koji je održavan u Svrljig. Te godine “Pastirski sabor“ održan je 15. i 16. maja. Opširnije »

Svrljiški odlomci jevanđelja

Pored ostatka materijalne kulutre posebno je zanimljiv jedan spomenik iz XIII veka koji je postao u samom Svrljigu, a i nađen je nedaleko od njega. Misli se da ga... Opširnije »