Najveći broj ljudi na “Belmužijadi“ do sada!

Tri dana trajala je privredno-turistička i kulturna manifestacija “Belmužijada“, a po procenama nadležnih Svrljigom je u toku trajanja manifestacije prodefilovalo i do 100.000 ljudi.

Dragana Mirković u Svrljigu, foto: D. M. / Svrljiške novine
Dragana Mirković u Svrljigu, foto: D.M. / Svrljiške novine

Prvog dana “Belmužijade“ u Svrljigu boravilo je blizu 20-tak hiljada ljudi. Tog dana pred publikom su nastupali gajdaši u okviru 11. “Sabora gajdaša balkanskih zemalja“, Kanarinac i Jasna Kočijašević i Dolče vita bend iz Niša, kao i mnoga druga kulturno-umetnička društva, plesne grupe i pojedinci.

Kulturno-umetnički program na ''Belmužijadi'', foto: M.M. / Svrljiške novine
Kulturno-umetnički program na “Belmužijadi“, foto: M.M. / Svrljiške novine

Drugi dan manifestacije zabeležio je masovnu posetu iz regiona, a po procenama u Svrljig se u subotu, 5. avgusta, sjatilo preko 35.000 ljudi, što je veoma velika posećenost. Drugog dana publiku je uveseljavala Goca Tržan.

Treći dan “Belmužijade“ bio je najposećeniji, prvenstveno zbog velikog koncerta Dragane Mirković, a potom zbog mnogih drugih dešavanja koja su pratila ovu manifestaciju. Trećeg dana proglašene su najbolje ekipe, pojedinci i predstavnici štandova. Uručena su priznanja, pehari i medalje, a proglašena je i najlepša pastirica Natalija Božinović iz Svrljiga, kao i najbolja ekipa u spravljanju tradicionalnog jela svrljiškog kraja belmuža MZ Drajinac.

Po proceni nadležnih u Svrljigu je tog dana boravilo više od 40-tak hiljada ljudi, što je novi rekord kada je u pitanju posećenost “Belmužijade“.

Najlepši mali pastiri, foto: M.M. / Svrljiške novine
Najlepši mali pastiri, foto: M.M. / Svrljiške novine

Vredno je spomenuti da su po već ustaljenoj tradiciji manifestaciju zatvorili predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović i narodni poslanik Milija Miletić koji su se na bini pojavaili u narodnoj nošnji.

Oni su podelili nagrade najboljim ekipama i pojedincima i najavili 13. “Belmužijadu“ koja će biti održana 2018. godine, takođe početkom avgusta meseca.

Na ovogodišnjoj “Belmužijadi“ kao po običaju nastupali su i sportisti u nadmetanju u narodnim-pastiriskim igrama.

Prvo mesto u sportskim disciplinama zauzela je ekipa Plužina.

Vredno je istaći da su se i ove godine u nadvlačenju konopca takmičile i ženske ekipe, a da je najjača ekipa, upravo ekipa iz Plužine – MZ Plužina.

Proglašeni su pobednici i u spremanju najlepših tradicionalnih jela.

Prvo mesto u kategoriji “slane pite“ pripalo je Dušici Stevanović, u kategoriji “domaći kolači“ prvo mesto uzela je Krstić Dušica, dok je u kategoriji “peciva“  prvo mesto osvojila Jasmina Marinković.

Nagradu za najlepši štand osvojila je Jovana Vidanović iz Svrljiga.


KONCERT DRAGANE MIRKOVIĆ ODUŠEVIO REGION

Prepuno na koncertu Dragane Mirković u Svrljigu, foto: D.M. / Svrljiške novine
Prepuno na koncertu Dragane Mirković u Svrljigu, foto: D.M. / Svrljiške novine

Pored svih dešavanja i bogatog kulturno-zabavnog programa, koncert Dragane Mirković oduševio je sve posetioce. Tokom trajanja koncerta, grad je bukvalno bio prepun, a automobili su bili parkirani duž svih ulica i po svrljiškim naseljima. Do sada najveća kolona parkiranih vozila zabeležena je do mosta na Pravačkoj reci, u blizini redakcijie “Svrljiške novine“.

Gosti na koncertu pristizali su iz Niša, Knjaževca, Vranja, Kladova, Negotina, Bujanovca, Pirota, Paraćina, Ćuprije, Prokuplja, Pančeva, Beograda, Novog Sada, bukvalno iz cele Srbije.

Pročitajte i ovo:

4 Komentara

  1. Čestitam organizatorima ove manifestacije na svemu onom što je vidjeno u ta tri dana Belmužijade. Predlažem organizatorima iz Centra da za sledeću Belmužijadu procene mogućnosti rekalme Belmužijade u zemljama EU sa kojima je ostvarena direktna avionska linija sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu. To je put razvoja Belumžijade u drugoj deceniji postojanja – njena internacionalizacija!
    1    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *