Turizam – Budućnost Svrljiga

U organizaciji Regionalne privredne komore Niš, u cilju promocije seoskog turizma našeg kraja, opština Svrljig odobrila je novčana sredstva za obuku četiri kandidata, kojima su danas svečano uručeni sertifikati Turističkih vodiča, nakon uspešno završene obuke. U ime opštine, svečanosti je prisustvovala Tanja Lazarević, većnik u opštini Svrljig, a priznanja je uručio gospodin Dušan Senćanski, predsednik Upravnog odbora ‚‚Academie Homo Turisticus Niš‚‚.

Nosioci ovog projekta, obuke za pratioce, odnosno lokalne turističke vodiče bile su opštine Gadžin Han i Svrljig. Obuka je bila namenjena mladim ljudima koji su pre svega edukovani za oblast turizma kako bi ovladali znanjem koje je potrebno jednom turističkom pratiocu i lokalnom turističkom vodiču. Kroz praktičnu nastavu polaznici, zajedno sa svojim mentorima i ljudima iz opštine Svrljig, obišli su danas potencijalne turističke destinacije u Niševcu –  arheološke iskopine, kule prema selu Varoš i čuvenu pećinu u selu Prekonoga.

U najbližoj budućnosti Svrljig sa ovakvim potencijalima bi trebao da bude jedna u nizu dobroplasiranih destinacija u turističkoj mapi Srbije. Ovakav vid turizma pre svega treba zainteresovati strane turiste koji koriste našu saobraćajnicu Svrljig – Kalna – Stara planina, odnosno Babin zub.

Trenutno najatraktivnija turistička destinacija, posle Prekonoške pećine,  zasigurno je na putu ka selu Niševac, gde četvrtu sezonu za redom stručni tim Balkanološkog instituta SANU rukovodi istraživanju drevnog grada ‚‚Timacum Maius‚‚ na čelu sa dr Vladimirom Petrovićem i magistrom Vojislavom Filipovićem.

(levo Vojislav Filipović – desno Vladimir Petrović)

Ono što je veoma važno istaći, za ovo arheološko nalazište, to je da se ovo naselje nalazi na jednom od Rimskih puteva, koji su povezivali Jadran – centralno Balkanski prostor Niša i na recijadi u centralnoj Bugarskoj, odnosno reku Dunav, što ukratko otkriva najkraću vezu između Jadrana i Dunava. Ovaj objekat nastao je na kraju prvog, početkom drugog veka, jer svi nalazi koji su pronađeni ovde to i potvrđuju. Najznačajniji pronalazak do sada je ‚‚Signum‚‚ predpostavlja se da je deo vojne ili kultne opreme, ali izuzetne lepote,  po rečima doktora Petrovića to je jedan od retkih predmeta, teško ga je pronaći, u Srbiji je jedini. Danas su arheolozi iz Frankfurta (Nemačka) svojom najsavremenijom opremom sproveli geometriska istraživanja u Niševcu i nadomak su novog arheološkog otkrića koje će biti od velikog značaja za Svrljig.

Budi prvi, prokomentariši ovu vest...

Prokomentariši

Vaša e-mail adresa neće biti javno objavljena.


*

Poštovani čitaoci,

Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara na portalu ’’Svrljiške novine’’:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti koja je objavljena. Potrebno je da znate da komentari koji sadrže psovke, bilo kakve uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti i slično, neće biti objavljeni. Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, takođe neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije ’’Svrljiških novina’’.

Komentari u kojima Uredništvu, odnosno Redakciji portala skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima portala i na tome vam se unapred zahvaljujemo. Ukoliko ste saglasni sa svim pravilima koja stoje na portalu, možete se uključiti u komentarisanje.

Online podršci portala se možete obratiti ovde: info@svrljig.info Hvala na razumevanju.